Boek
Nederlands

Godin van de jacht

Heleen Van Royen (auteur)
Een jonge vrouw heeft een open huwelijk, met diverse minnaars, maar als ze zwanger raakt is er toch een probleem.
Titel
Godin van de jacht
Auteur
Heleen Van Royen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Vassallucci, 2003
286 p.
ISBN
90-5000-481-4

Besprekingen

Groot was mijn verbazing toen ik, na het lezen van de tweede roman van de Nederlandse succesauteur Heleen van Royen, op die achterflap uiterst gunstige recensies aantrof van wereldwijd vermaarde tijdschriften en kranten omtrent haar eersteling, De gelukkige huisvrouw. 'The Times', 'Le Monde', 'Lire', 'Der Spiegel'; ze klinken allemaal even positief, loven het boek de toppen van de hedendaagse letteren in.

Nu heb ik Van Royens vermaarde debuut (125.000 exemplaren verkocht en vertaald in acht talen) niet gelezen, maar tenzij ze met deze tweede de bal ferm heeft misgeslagen, durf ik er hier toch voor uit te komen niet te snappen waar al die superlatieven vandaan komen. Godin van de jacht is geen sterke roman, maar een erg lang en breed uitgevallen, pittig en vaardig geschreven column uit een damesblad. Met al mijn sympathie voor de columns van de Thomas Siffers en andere Miekes van Maerles uit deze wereld, maar grote literatuur schrijven zij niet.

De godin waa…Lees verder
Heleen van Royen (1965) debuteerde in 2000 met het autobiografisch getinte 'De gelukkige huisvrouw', een hilarisch verslag over het leven van een verwend 'makelaarsvrouwtje' uit Aerdenhout dat een postnatale psychose krijgt. Het werd een enorme bestseller en vertaald in acht landen. Diana de Wit, hoofdpersoon in 'Godin van de jacht', is een heel ander soort dame. Ze is getrouwd met achtbaanbouwer Oscar, heeft twee jonge kinderen, een baan, een riante twee-onder-een-kapwoning in Almere, en daarnaast - Oscar en zij hebben een open relatie - houdt ze er meer minnaars op na. Naast vluchtige relaties (zoals met de jongen van de supermarktkaasafdeling) heeft ze Tim en haar chatvriendje, dakdekker Joshua. Maar op een dag raakt ze haar trouwring kwijt en is ze zwanger. Van wie? Ze besluit tot een abortus en in de dagen die daaraan voorafgaan, overziet ze haar leven en relaties. Vlot geschreven, weer zeer hilarische roman over het leven van een moderne, geëmancipeerde jonge vrouw met jonge kin…Lees verder