Boek
Nederlands

Schemervluchten : essays

Helen Macdonald (auteur), Nico Groen (vertaler), Joris Vermeulen (vertaler)
Observaties van gedrag van mens en dier in de (Britse) natuur, met wetenswaardigheden over de geschiedenis van Engeland, de wetenschap achter dier en natuur en met een krititische, humoristische of persoonlijke noot.
Titel
Schemervluchten : essays
Auteur
Helen Macdonald
Vertaler
Nico Groen Joris Vermeulen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Vesper flights
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
319 p.
ISBN
9789403144900 (paperback)

Besprekingen

Onder het plaveisel de woestijn

Van dorpel tot vulkaan: schrijfster Helen Macdonald ontdekt overal verborgen natuurpracht. En helaas ziet ze overal natuur verdwijnen. Schemervluchten leest als een laatste waarschuwing.

‘In de loop van mijn leven is de wereld de helft van haar fauna kwijtgeraakt. Klimaatverandering, leefgebieden die kleiner worden, vervuiling, pesticiden en bejaging hebben ertoe geleid dat gewervelde diersoorten meer dan honderd keer zo snel uitsterven als in een wereld zonder mensen.’ Even wilden we deze boude uitspraak van de Britse natuurschrijfster Helen Macdonald voorleggen aan collega Dirk Draulans, maar een kort rondje internet leert ook al dat Macdonald gewoon gelijk heeft: de zesde massa-extinctie is een feit, en de mensheid draagt daarin een gigantische collectieve verantwoordelijkheid.

Daarom deze nieuwe bundel, een Wunderkammer van rariteiten die de natuur ons te bieden heeft en waarbij Macdonalds verwondering telkens de leidraad vormt. Tussen de regels lees je de hoop dat haar anekdotische essays tot bezinning leiden: laten we vechten voor deze natuurpracht, laten we niet lijdzaam toekijken hoe de aarde verschraalt. Macdonald weigert aan het pessimi…Lees verder

Een collectie essays in de eerste persoon over natuur, die deels eerder zijn gepubliceerd in onder andere de New York Times. De schrijfster is dicht bij huis en ver weg verrast over het gedrag van andere mensen en hun innige band met de natuur, maar vooral met dieren. Ze laat zien hoe de vogelbescherming en het traceren van vogels in verband staat met de Wereldoorlogen en de nationale cultuur van Engeland. Ze realiseert zich dat mensen vasthouden aan het beeld van hun favoriete natuurgebied, ontstaan uit een combinatie van mythes en eigen ervaringen uit het verleden, terwijl dit gebied steeds kleiner wordt, biodiversiteit steeds minder en diersoorten bedreigd worden. Maar ze geniet ook van verschijnselen als zonsverduistering, leert van de dieren, verbaast zich over de natuur in de stad. Wat bijzonder is aan deze verhalen is de openheid van de schrijfster (1970) van ‘De H is van havik’. Ze observeert, uit kritiek, maar geeft ook haar eigen zwakheden aan. Gebruik van wetenschappelijke …Lees verder