Boek
Nederlands

De allerbeste neuzen, oren, ogen

Helen Rundgren (auteur), Ingela P. Arrhenius (illustrator), Michel Van Geest (vertaler)
Veel dieren vinden dat ze het beste kunnen ruiken, horen of zien. Maar wie heeft er nu gelijk? Met paginagrote kleurrijke, gestileerde kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.
Onderwerp
Zintuigen, Dieren
Titel
De allerbeste neuzen, oren, ogen
Auteur
Helen Rundgren
Illustrator
Ingela P. Arrhenius
Vertaler
Michel Van Geest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Världens bästa näsa öra öga
Uitgever
Zoetermeer: NBD Biblion, copyright 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789462021419 (hardback)

Besprekingen

Welke neus is de beste? Wie heeft de beste oren van de hele wereld? Welke ogen zien het beste? Informatief prentenboek over drie zintuigen (de neus, het oor en het oog) waarin deze vragen worden besproken. Per zintuig worden een aantal dieren voorgesteld met bijzondere neuzen, oren of ogen. Dat zijn vaak bekende dieren zoals de olifant, de inktvis, de giraffe en de ijsbeer, maar ook minder bekende dieren als de stermol en de mantisgarnaal komen aan bod. Aantrekkelijk is de quasistoere taal van de dieren, geschreven vanuit het ik-perspectief. Het is een verbale strijd wie de bijzonderste neus, oren of ogen heeft. Aan het eind is er steeds een vergelijking met de mens die er maar bekaaid afkomt, het is pure middelmaat. Elk zintuig heeft een inleidende tekst waarbij ook een aantal neuzen, oren en ogen zijn afgebeeld die eventueel gezocht kunnen worden, maar niet allemaal op de grote platen terugkomen. De tekst wordt afgesloten met een oneliner waarin de korte tekst wordt samengevat. De i…Lees verder

De allerbeste neuzen, oren, ogen

Dit boekje gaat over neuzen, oren en ogen van verschillende dieren. Elk dier dat aan bod komt, beweert de beste neus, de beste oren of de beste ogen te hebben. Allemaal hebben ze er zo hun eigen redenen voor. Op deze manier leren kinderen veel bij over verschillende neuzen, oren en ogen. Wist je bijvoorbeeld dat een ijsbeer zijn avondeten op vijf km afstand kan ruiken, dat een sprinkhaan oren op z’n knieën heeft en dat een slak om het hoekje kan kijken? En dat mensen maar heel middelmatige zintuigen hebben?

De dieren die in dit boek getoond worden zijn soms ver gezocht. Wat dacht je van de stermol of de mantisgarnaal? Maar gelukkig is er nog veel plaats over voor dieren die we beter kennen. De tekeningen zijn kleurrijk, maar niet erg gedetailleerd waardoor de tekst vol weetjes duidelijk naar voren komt.