Boek
Nederlands
Een jonge beeldhouwer raakt verliefd op de dochter van een gegoede familie, maar het klassenverschil belet hem aan zijn gevoelens toe te geven.
Titel
Het ijzeren graf / Hendrik Conscience ; geëditeerd en van een nawoord voorzien door Johan Vanhecke
Auteur
Hendrik Conscience
Redacteur
Johan Vanhecke 1957-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds, 2023
286 p.
ISBN
9789022340615 (hardback)

Besprekingen

Een literaire roman over liefde en klassenverschillen. Het verhaal volgt Leo, een jonge beeldhouwer met veel talent maar weinig kapitaal. Hij wordt opgevoed door de welgestelde familie Pavelyn. Hij ontwikkelt een diepe band met Rosa, de dochter van de familie, die uitgroeit tot een smachtende verliefdheid. Echter, het klassenverschil weerhoudt hem ervan om aan zijn gevoelens toe te geven. In beeldende, talige en enigszins ouderwetse stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Hendrik Conscience (Antwerpen, 1812 - Brussel, 1883) geldt als de grondlegger van de Vlaamse literatuur en was een van de productiefste Nederlandstalige schrijvers van de negentiende eeuw. Hij heeft verschillende klassiekers op zijn naam staan, waaronder 'De Leeuw van Vlaanderen', 'De loteling' en 'Baas Gansendonck’. Johan Vanhecke (1957) is de auteur van 'Voor moedertaal en vaderland. Het leven van Hendrik Conscience', een alomvattende biografie van de schrijver. ‘Het ijzeren graf’ we…Lees verder

Over Hendrik Conscience

Hendrik (Henri) Conscience (Antwerpen, 3 december 1812 – Elsene, 10 september 1883) was een Belgisch schrijver. Hij werkte zich door talent en ijver op tot een Vlaams volksschrijver. Er wordt van hem gezegd dat hij "de man was die zijn volk leerde lezen."

Door middel van zijn 'schilderende' teksten probeerde hij het volk op te voeden en te onderwijzen. Conscience was pro-Belgisch maar tegelijk bleek uit zijn geschriften een felle Vlaamsgezindheid. Zijn populairste werk, De leeuw van Vlaanderen heeft bijgedragen tot de Vlaamse bewustwording in de 19e eeuw en de groei van de Vlaamse Beweging in de 20e eeuw en werd bijna een eeuw later herwerkt tot een filmscenario en verfilmd door Hugo Claus.

Naast schrijver was hij ook bestuurder, griffier, redacteur, arrondissementscommissaris en conservator van musea.

Biografie

Jeugd

Hendrik Conscience was een …Lees verder op Wikipedia