Boek
Nederlands
MINDER MAAR BETER VLEES ETEN, DAT IS DE TOEKOMST VAN DE AMBACHTELIJKE BEENHOUWERIJ' DE NIEUWE KIJK OP VLEES VAN DE MEEST SPRAAKMAKENDE BEENHOUWER IN DE LAGE LANDEN "Dierendonck staat vandaag voor ambacht, terroir en passie. Met dit boek wil ik eer betuigen aan alle kwekers die hun dieren met veel respect voor de natuur telen, en aan de beenhouwers, versnijders en uitbeenders die dag en nacht in
Taal
Nederlands
Uitgever
[Lichtervelde]: Kannibaal, 2015
223 p. : ill.
ISBN
9789492081520 (hardback)

Besprekingen

Uit liefde voor het vak heeft de Vlaamse beenhouwer Hendrik Dierendonck, aanhanger van de nose-to-tail filosofie wat inhoudt dat het hele geslachte dier voor consumptie geschikt gemaakt wordt, een informatief en stoer uitziend boek samengesteld, waarin hij zijn filosofie omtrent het kwalitatief houden en het ambachtelijk slachten van dieren uit de doeken doet. Hendrik werkt samen met zijn vader Raymond Dierendonck en levert aan talloze topchefs. Realistische fotografie is van de hand van Thomas Sweertvaegher en Stephan Vanfleteren. Het boek is linksboven doorboord met een gaatje waardoorheen een vleeshaak past. Het boek is opgedeeld in 3 hoofdstukken: Passie, Terroir en Ambacht (recepturen). Veel uitleg over de slacht van rund (met name het West-Vlaams rood rund), varken, kalf, lam, duif en ander gevogelte. De receptuur is veelal geschikt voor de gevorderde kok (denk aan preskop, bereiden van worsten, hele speenvarkens etc.). De receptuur is eenvoudig beschreven, een beetje uit de los…Lees verder

Over Hendrik Dierendonck

Hendrik Dierendonck is een slager die vooral bekend is als leverancier van sterrenrestaurants zoals Oud Sluis, Ten Bogaerde en In de Wulf.

Biografie

In 2001 namen Dierendonck en zijn vrouw Evelyne de slagerij van Dierendoncks vader in Sint-Idesbald over. Hij verwierf succes met zijn promotie van lokaal vlees, onder meer van het West-Vlaams rood rund, en het gebruik van alle delen van het dier voor consumptie. In 2011 opende het echtpaar een tweede slagerij te Nieuwpoort.

In 2011 werd hij verkozen tot beste ambachtsman. In 2015 opende hij het restaurant Carcasse in Sint-Idesbald, met Michael Yates als chef-kok.

Externe link

  • De officiële webstek
Lees verder op Wikipedia

Suggesties