Boek
Nederlands

Bob Mendes : meester in misdaad

+1
Bob Mendes : meester in misdaad
×
Bob Mendes : meester in misdaad Bob Mendes : meester in misdaad

Bob Mendes : meester in misdaad

Biografie van de Vlaamse misdaadauteur (1928- ).
Onderwerp
Mendes, Bob
Extra onderwerp
856.6
Titel
Bob Mendes : meester in misdaad
Auteur
Henri-Floris Jespers
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
127 p.
ISBN
90-223-1913-X (paperback) 9789022319130 (paperback)

Besprekingen

Gelijktijdig met De kracht van het bloed verscheen onder de titel Meester in misdaad een beknopte studie over leven en werk van Bob Mendes. Samensteller Henri-Floris Jespers somt de 'stepping-stones' op, de boeken die Mendes als lezer blijvend hebben geraakt en beïnvloed. Voorbeelden als Im Westen nichts neues van Erich Maria Remarque en een misdaadboek als The Godfather van Mario Puzo leggen Mendes' aandacht bloot voor verhalen met een brede epische allure, gesitueerd in een concrete geopolitieke context. Wat weinigen nu (nog) weten is dat Mendes als dichter is gedebuteerd. Poëzie was voor hem een middel en een poging om met zijn persoonlijke geschiedenis, die te maken heeft met zijn joodse afkomst en de oorlogsomstandigheden, in het reine te komen. Jespers bespreekt daarop volgend de thrillers, van het eerder onopgemerkt gebleven Bestemming terreur tot en met de meest recente roman, De kracht van het bloed. Uit de kritieken die in dagbladen …Lees verder
Misdaadauteur Mendes leverde twintig thrillers en verhalenbundels af in bijna evenveel jaar. Tijd voor een terugblik: essayist/criticus Jespers geeft, na een korte biografie en de boeken die Mendes als schrijver beïnvloed hebben, een overzicht van alle werken. Hierbij een korte inhoud en een bloemlezing uit de recensies (ook negatieve!). Als afsluiter een nog niet gepubliceerd verhaal. Huldeboekje van een bevriend auteur over een van de beste Vlaamse misdaadauteurs met een bibliografie om U tegen te zeggen. Van een essayist had men wat meer diepgang kunnen verwachten: uitdieping van plots, personages, thematiek, stijl. Een leuke en boeiende maar niet onvergetelijke manier van de uitgeverij om een van zijn succesauteurs te eren. Zwartwitomslagfoto van Mendes.

Over Henri-Floris Jespers

Henri-Floris Jespers (Etterbeek, 6 oktober 1944 – Antwerpen, 9 april 2017) was een Vlaams schrijver en redacteur. Hij was de kleinzoon van de expressionistische schilder Floris Jespers.

Jespers begon zijn carrière met gedichten in het Frans en ging later schrijven en dichten in het Nederlands. Hij was onder andere betrokken bij het tijdschrift De Tafelronde en als voorzitter (later erevoorzitter) van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

Bronvermelding

  • Biografie bij het biografieproject van de dbnl
Lees verder op Wikipedia