Boek
Nederlands

Het sterke geslacht : over vrouwen in onze literatuur

Herman Stevens (auteur)

Het sterke geslacht : over vrouwen in onze literatuur

Essays waarin de aanname wat ‘goede literatuur’ is, wordt bevraagd en die daarmee een bijdrage vormen aan de discussie over de onderwaardering van vrouwen in de literatuur.
Titel
Het sterke geslacht : over vrouwen in onze literatuur
Auteur
Herman Stevens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Prometheus, 2018
223 pagina's
ISBN
9789044633870 (paperback)

Besprekingen

In deze essaybundel kaart de schrijver en criticus (1955) de onderwaardering van vrouwen in de literatuur aan. Dat doet hij onder meer door pleidooien te houden voor zijn eigen schrijvende heldinnen, zoals Doeschka Meijsing en Mensje van Keulen. Maar ook door onder de loep te nemen welke mannelijke schrijvers hoog worden aangeslagen. Hij haalt fel uit naar de bewondering voor platte ‘jongetjesfantasieën’, zoals in het werk van Philip Roth en Nanne Tepper. Goed dat iemand deze handschoen eens oppakt. Deze ontluisterende kant van seksisme in de literatuur wordt doorgaans minder belicht dan de stelselmatige achterstelling bij bijvoorbeeld literaire prijzen. Zelf beweert hij op de achterflap nogal dubieus dat ‘schrijven eigenlijk een stereotiep vrouwelijke bezigheid’ is, waarmee hij het sprookje van typisch ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ domeinen versterkt. Wat zijn analyses in de weg staat, is dat hij zich wat al te vaak verliest in lange plotbeschrijvingen. Maar desondanks levert Stevens…Lees verder

Over Herman Stevens

Herman Stevens (Rotterdam, 28 juli 1955) is een Nederlandse romanschrijver, literair criticus en columnist. Zijn vader was tekenaar en tekstschrijver. Zijn moeder had een balletschool.

Literaire loopbaan

In de jaren tachtig studeerde hij klassieke talen in Leiden, waar hij met een studiegenoot tussen 1983 en 1986 het literaire tijdschriftje Wildgroei leidde, waarin onder meer vroege gedichten van Joost Zwagerman en Piet Gerbrandy verschenen.

Vanaf 1985 schreef Herman Stevens in De Revisor en Maatstaf. De dag na zijn afstuderen begon Stevens aan zijn debuutroman Mindere goden die in april 1990 door De Arbeiderspers werd uitgegeven. Aan het eind van het jaar werd Mindere goden bekroond met de Anton Wachterprijs. Toen Stevens’ tweede roman Een schone slaap in oktober 1991 uitkwam, zat de schrijver in Amerika, als writer-in-residence aan de universiteit van Michigan. Tot eind 1996 zou hij ve…Lees verder op Wikipedia