Boek
Nederlands

Scheffer, Renan, Psichari : een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914

H.L. Wesseling (auteur)

Scheffer, Renan, Psichari : een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914

Geschiedenis en cultuur van Frankrijk in de negentiende eeuw, mede aan de hand van het leven van de aan elkaar verwante kunstschilder Ary Scheffer, de geleerde Ernest Renan en de schrijver Ernest Psichari.
Titel
Scheffer, Renan, Psichari : een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914
Auteur
H.L. Wesseling 1937-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
346 p. : ill.
ISBN
9789044633849 (hardback)

Besprekingen

In een zeer fraai uitgegeven, rijk geïllustreerde geschiedenis van de Franse negentiende eeuw beschrijft de eminente historicus H.L. Wesseling de wederwaardigheden van dit koortsachtige tijdvak, waarin Frankrijk in Europa politiek en cultureel nog de hoofdrol opeiste. Met afstandelijke blik overziet hij de opeenvolgende, met elkaar verweven feiten van een eeuw met revoluties, oorlogen en affaires (met name de Dreyfuss-affaire en de Commune-opstand). Een rode draad in zijn studie wordt gevormd door drie handig gekozen hoofdpersonen: de schilder Ary Scheffer (1795-1858), de geleerde Ernest Renan (1823-1892) en de schrijver Ernest Psichari (1883-1914), onderling familiair verwant en illustratief voor veelzeggende details in het overvolle decor. Een schitterende, met achteloos gedebiteerde eruditie opgeschreven studie over een historisch Frankrijk, dat in wezen niet veranderd is. Met eindnoten, een literatuuroverzicht, chronologisch overzicht en register.

Over H.L. Wesseling

Hendrik Lodewijk (Henk) Wesseling (Den Haag, 6 augustus 1937 – Oegstgeest, 18 augustus 2018) was een Nederlands historicus.

Levensloop

Wesseling was de zoon van de katholieke journalist en politicus C.D. Wesseling. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door op het Aloysius College in Den Haag. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Van 1973 tot 2002 was hij aan deze universiteit hoogleraar Algemene Geschiedenis. Hij was tevens van 1995 tot 2002 rector van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar. Wesseling was lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Academia Europaea en de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen. Samen met Wim van den Doel en Freddy Heineken ontwierp hij het plan Eurotopia.

Wesseling begeleidde kroonprins Willem-Alexander tijdens diens geschiedenisstudie aan de Leidse Universiteit. Daarnaast heeft hij diverse malen in verba…Lees verder op Wikipedia