Boek
Nederlands
Dagboekfragmenten van een Vlaamse leraar, die na een neofascistische groepering te hebben gei͏̈nfiltreerd in een psychiatrische inrichting belandt.
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
De verwondering
Auteur
Hugo Claus
Redacteur
Wendy Lemmens
Nawoord
Kevin Absillis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaves
317 p.
ISBN
9789403103600 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Deze roman speelt rond 1960 en gaat onder andere over Vlaamse collaboratie met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, hier gepersonifieerd in de (niet-historische) 'leider' Crabbe. Hoofdpersoon is de leraar (Engels-Duits) De Rijckel die vanuit het gekkenhuis verslag doet van zijn leven en van zijn belevenissen met Vlaamse fascisten (door wie hij per ongeluk wordt aangezien voor een kenner van de 'Groot-Nederlandse beweging'). Interessant zijn de perspectiefwisselingen die Hugo Claus (1929-2008) de ene hoofdfiguur laat opschrijven. De mythologische verwijzingen en de exuberante stijl die hij hanteert vervolmaken een van zijn beste romans. Kritische editie, met een uitgebreid nawoord.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia