Boek
Nederlands

Een slaapwandeling

Hugo Claus (auteur)

Een slaapwandeling

Genre:
De ontmoeting met een vroegere geliefde zet bij een man een hallucinant herinneringsproces in gang.
Titel
Een slaapwandeling
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2000
59 p.
ISBN
90-234-6218-1

Besprekingen

Een slaapwandeling verscheen in eerste druk in maart 2000 naar aanleiding van de Boekenweek in Nederland, die onder het motto 'Lectori Salutem. Verhalen uit de klassieke oudheid' de aandacht vestigde op de Griekse en Romeinse klassieken. Claus heeft zijn verhaal ingebed in de mythe van Orpheus en Eurydice. In een wervelend verhaal, waarin fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar lopen, laat hij zijn hoofdfiguur Luc Scholten het relaas doen van een verdroomde zoektocht naar zijn vroegere geliefde Laura. Het verhaal van Scholtens slaapwandeling begint ogenschijnlijk realistisch: hij vertelt aan zijn vriendin Agnes dat hij toevallig, net op het moment dat hij werd aangereden door een onvoorzichtige fietser, zijn vriend van weleer, Frans Naessens, tegen het lijf is gelopen. Die nodigt hem uit de bijeenkomst van het Sint-Rochusgezelschap bij te wonen. Eens terug thuis -- zo wordt het althans voorgesteld -- komt het Scholten eindelijk voor de geest dat Naessens' vriendin zijn …Lees verder
In 1989 was Hugo Claus de auteur van het Boekenweekgeschenk. Elf jaar later, in 2000, was hij de schrijver van de tegenhanger daarvan: de speciale uitgave voor De Literaire Boekenmaand van De Bijenkorf. Luc Scholten, kunsthandelaar, samenwonend met Agnes, ontmoet na een botsing met een fietser zijn oude vriend Frans Naessens met wie hij wat gaat drinken. In het besloten etablissement komt een vrouw binnen die bij Naessens blijkt te horen. Luc realiseert zich dat hij haar moet kennen, maar in blinde paniek verstaat hij haar naam niet als Naessens haar aan hem voorstelt. Pas thuis, na een korte slaap, dringt plotsklaps tot hem door wie het was die hij niet herkend heeft: zijn oude geliefde Laura voor wie hij zijn eerste vrouw verlaten heeft. Dan begint een zoektocht, eerst in het echt, en wanneer hij haar gevonden heeft, in zijn geheugen.Uiteindelijk keert hij terug naar Agnes. Een boeiende novelle vol verbale zwier. Gebonden herdruk op pocketformaat; vrij kleine druk.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia