Boek
Nederlands

Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed

Ian Bostridge (auteur)
+1
Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed
×
Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed

Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed

Analyse en duiding door de Britse tenor van de liederencyclus van Schubert, waarbij hij ingaat op de muziek, de cultuurhistorische dwarsverbanden en op natuurkundige en politieke achtergronden.
Titel
Schuberts Winterreise : een meesterwerk ontleed
Auteur
Ian Bostridge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Schubert's Winter Journey : anatomy of an obsession
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2016
525 p. : ill.
ISBN
9789048827411 (hardback)

Besprekingen

Zo’n honderd keer moet de Britse tenor Ian Bostridge (1964) 'Winterreise' van Schubert op teksten van Wilhelm Müller op het podium tot klinken hebben gebracht. Over deze grootste liederencyclus heeft Bostridge een boek geschreven, waarin hij de schijnbaar eenvoudige teksten en de ongelooflijke muziek duidt. De als historicus opgeleide Bostridge gaat in op biografische momenten uit het leven van Schubert en Müller en ontleedt, zonder in zwaar musicologische termen te vervallen, de muziek. Hij gaat in op politieke en cultuurhistorische aspecten, schetst literaire en aan de beeldende kunst gerelateerde dwarsverbanden, ontleedt symboolwaarden (van lindeboom tot kraaien), verklaart natuurkundige verschijnselen vanuit de historie (van bijzonnen tot dwaallichten) en onderzoekt politieke achtergronden (bijvoorbeeld de huwelijkswetgeving onder het repressieve bewind van Metternich en de betekenis hiervan voor de tekst). 'Wintterreise' is een onvergankelijk meesterwerk. Dit prachtige boek over …Lees verder

Over Ian Bostridge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Mrkhlopov

Ian Bostridge (Londen, 25 december 1964) is een Britse tenor, bekend vanwege zijn optredens in opera zowel als in recitals.

Loopbaan

Bostridge studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Cambridge. Hij promoveerde in 1990 op een dissertatie over hekserij in de Britse samenleving tussen 1650 en 1750.

Daarna begon Bostridge een carrière als zanger en debuteerde hij in 1993 in Wigmore Hall. In 1994 debuteerde hij als operazanger op het Edinburgh Festival.

Bostridges eerste solo-album was met werk van Benjamin Britten, al snel gevolgd door Henry Purcell van welke componisten hij nog steeds werk zingt. Als liedzanger droeg hij ook bij aan de prestigieuze reeksen van liederen-CD's van Franz Schubert en Robert Schumann van Hyperion, geïnstigeerd door de pianobegeleider Graham Johnson.

In 1999 creëerde hij een liederencyclus die Hans Werner Henze voor hem componeerde. Hij w…Lees verder op Wikipedia