Boek
Nederlands

Tok de kip

Inge Bergh (auteur), Suzy Castermans (illustrator)
Tok de kip legt elke dag een wit ei maar zou liever gekleurde eieren leggen. Daarom schildert Mies de muis 's nachts in het geheim haar eieren.De duidelijke verhaallijn, speelse tekeningen en ritmische zinnen zijn een stimulans om te (leren) lezen.
Bevat
Tok wil een leuk ei
Tok en de dief
Onderwerp
Kippen
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Tok de kip
Auteur
Inge Bergh
Illustrator
Suzy Castermans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
32 p. : ill.
ISBN
9789058386946 (hardback)

Besprekingen

Goed verzorgd eerste leesboekje, waarin tekst en tekeningen elkaar mooi aanvullen, zonder al te veel het idee van een prentenboek te geven. Het bevat twee verhalen over Tok de kip. In het eerste verhaal zorgt Mies de muis ervoor, dat kip Tok een vrolijk gekleurd ei krijgt. In het tweede verhaal zorgt hond Bas ervoor dat de dief er niet vandoor kan gaan met het mooie ei. Knap om op AVI-M3 niveau zelfs nog humor aan te kunnen dragen: Tok wil haar ei aan Mies laten zien, maar die ligt diep te slapen vanwege haar nachtelijke verfactiviteiten. Met enkele woorden die voor Nederlandse kinderen niet zo bekend zijn: de boer die 'fier' is op zijn hond. Vanaf ca. 6 jaar.

Tok de kip

Elke dag legt Tok de kip een ei. Maar elke keer opnieuw is het een wit ei en dat vindt ze maar niks. Ze wil zo graag een ei met veel kleur. Mies de muis brengt redding. Wanneer iedereen slaapt, geeft ze het ei een kleurrijker uitzicht. De volgende ochtend is Tok blij verrast. Als ze haar blijdschap met Mies wil delen, vindt ze deze uitgeteld, met hier en daar wat kleurrijke verftoetsen in haar vacht, in diepe slaap. Het tweede verhaal uit dit boekje vertelt over een wezelachtig diertje dat de naam 'dief' kreeg. In de nacht steelt dief alles wat hij vinden kan: kaas van Mies de muis, een bot van Bas de hond, een bal van Loes de poes, een pier van Miel de mol en het ei van Tok de kip. Bij het verlaten van het hok maakt hij echter te veel lawaai, waardoor Tok tijdig alarm kan slaan.
Beide verhalen maken deel uit van een boekje voor eerste lezers die ongeveer zes maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Inge Bergh is erin geslaagd om met de beperkingen waarmee auteurs voor deze d…Lees verder

Over Inge Bergh

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Inge Bergh

Inge Bergh (Blankenberge, 16 maart 1974) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

Tijdens haar studie moderne talen ontdekte Bergh haar voorliefde voor geschiedenis en literatuur. Daarna startte ze een opleiding Vertaler-Tolk (Engels-Russisch), maar stopte vroegtijdig. In 1996 trok ze voor een jaar naar Engeland om te werken als gastvrouw in een hotel.

Werk

Bergh begint haar schrijfcarrière als hobby op haar 16e jaar. Ze schrijft een dagboek over een dramatische periode in haar leven. Dat dagboek ligt aan de basis van haar debuut in 1997, de jeugdroman Vertel het aan niemand, die goed ontvangen wordt. Ze haalt inspiratie voor haar boeken uit verschillende maatschappelijke thema’s, haar eigen leefwereld en andere kunsten. Haar werk heeft een grote variatie in genre en ze schrijft voor verschillende leeftijden. Van het prentenboek Spoken bestaan niet, met illustraties van …Lees verder op Wikipedia