Boek
Nederlands

Kijk beer!

Ingela P. Arrhenius (auteur), J.H. Gever (vertaler)
Vierkant hardkartonnen aanwijsboekje met gestileerde tekeningen in sfeervolle, rustige kleuren van zestien dieren, zoals een hond, varken, leeuw, uil en giraf. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Woorden leren, Dieren
Titel
Kijk beer!
Auteur
Ingela P. Arrhenius
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Editie
1
Uitgever
[Haarlem]: Gottmer, 2015
[16] p. : ill.
ISBN
9789025759216 (hardback)

Besprekingen

Dit kartonboek stelt zestien courante dieren voor. Tegen een monochrome achtergrond worden de dieren gestileerd afgebeeld, met kleurrijke vlakken zonder contourlijnen. Ze kijken de lezers schalks aan, frontaal of in zijaanzicht. De gezichten en de ogen vallen onmiddellijk op. De dieren zijn heel herkenbaar getypeerd, in een vloeiende belijning. Er zijn slechts enkele attributen, zoals een liaan voor de aap of een tak waarop de uil zit. De prenten zijn vrij statisch, maar de composities en de doordachte, fraaie kleurkeuze maken ze aantrekkelijk. De liefde van de auteur voor design is hier duidelijk te merken. De naam van de dieren staat telkens bij de prent. Het boekje is van stevig karton, met afgeronde hoeken. Door de glanzende bladzijden voelt het aangenaam aan. In dezelfde vormgeving verscheen ook ‘Kijk bus!’*. Een mooi boekje om peuters te laten kennis maken met een aantal dieren. Vanaf ca. 1 jaar.

Kijk Beer!

Dit is het zoveelste kartonboekje dat dieren voorstelt aan onze kleine luisteraars. Wat dit boekje anders maakt, is het kleurenpalet waarvoor gekozen werd. De kleuren op de achtergrond zijn hip en eigentijds en daardoor leuk om naar te kijken. Voor een volwassene althans. En hoewel sommige kinderen waarschijnlijk veel liever felle kleurtjes zien en zweren bij de hoofdkleuren, is het toch ook wel belangrijk dat mama en papa de boekjes vaak genoeg mee willen inkijken. Deze niet-schreeuwerige kleuren zullen hierbij wel helpen. De dieren hebben niet steeds hun realistische kleur. Zo is de olifant blauw en de schildpad groen met zwart gevlekt. Maar de dieren zijn wel herkenbaar en leuk getekend. Ze zijn eenvoudig en vooral hun grote ogen spreken ons aan.