Boek
Nederlands

Kijk bus!

Ingela P. Arrhenius (auteur), J.H. Gever (vertaler)
Vierkant hardkartonnen aanwijsboekje met gestileerde tekeningen in sfeervolle, rustige kleuren van zestien voertuigen, zoals scooter, vrachtwagen, trein, helikopter en duikboot. Vanaf ca. 1 jaar.
Titel
Kijk bus!
Auteur
Ingela P. Arrhenius
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Titta bussen!
Editie
1
Uitgever
[Haarlem]: Gottmer, 2015
[16] p. : ill.
ISBN
9789025759223 (hardback)

Besprekingen

Aanwijsboek van voertuigen, zowel voor op de weg, in het water en in de lucht. Alles in willekeurige volgorde, zo staat bijvoorbeeld de bus naast de duikboot en het vliegtuig naast de vrachtwagen. De trein en de brandweerauto beslaan twee pagina’s. De voertuigen zijn benoemd zonder lidwoord. De vierkante uitgave is uitgevoerd in glanzend, stevig karton met twee afgeronde hoeken. De stilistische afbeeldingen zonder omlijningen in heldere kleuren op een egale gekleurde achtergrond ogen modern. Dit geldt ook voor de typografie; voor elk woord is een ander, origineel lettertype gekozen. Het boekje ziet er aantrekkelijk uit, maar omdat er zomaar wat voertuigen bij elkaar zijn gezet, nodigt het minder uit om bij de plaatjes te vertellen. Benoeming zonder lidwoorden is ook een gemiste kans voor de taalontwikkeling. In dezelfde uitvoering verscheen ook 'Kijk beer!'*. Vanaf ca. 1 jaar.

Kijk Bus!

Behalve de bus vallen er ook nog een duikboot, trein, vliegtuig, vrachtwagen, auto, tractor, raceauto, luchtballon, helikopter, scooter, fiets, boot en brandweerwagen te bekijken. Een boekje over voertuigen dus, en zeker niet het eerste in zijn soort. Zoals het hoort in stevig karton met afgeronde hoeken, ideaal voor peuterhandjes. Maar dan eentje met mooie illustraties waarbij nagedacht is over het samenspel van illustratie, achtergrond en lettertype. Want dat laatste wisselt bij elk woord: robuust voor een tractor, rond voor een duikboot, en in de stijl van het Vespa-logo voor een scooter. Simpel maar niet onaantrekkelijk.