Boek
Nederlands

Vijanden : een liefdesroman

Isaac Bashevis Singer (auteur), Stella Bromet (vertaler), Arnon Grunberg (inleider)
Een na de oorlog naar New York gee͏̈migreerde Poolse jood slaagt er niet in greep te krijgen op zijn gecompliceerde relaties met drie vrouwen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Vijanden : een liefdesroman
Auteur
Isaac Bashevis Singer
Vertaler
Stella Bromet
Inleider
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Enemies, a love story
Editie
Vierde, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2020
315 p.
ISBN
9789020416367 (paperback)

Besprekingen

Tussen Holocaust en slaapkamerfarçe

Herman Broder is de anti-held van deze amoureuze slapstick van de Jiddische Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer.

Bagels, strudel, eierkoeken. Een synagoge op elke straathoek. Klapstoelen op de trottoirs. Vluchtelingen die Jiddische kranten lazen, terwijl de zeewind van Coney Island herinneringen aan het oude Europa meevoerde. Dat was Brooklyn rond 1950: overbevolkt en Joods. In sommige straten waande je je weer in Oekraïne, in het getto van Warschau of in een Russische sjtetl.

De vroegste joodse inwijkelingen hadden geluk - zij waren Europa ontvlucht vóór Hitler zijn Holocaust op miljoenen onschuldigen losliet. De Jiddische schrijver Isaac Bashevis Singer (1903-1991) was een van hen. Hij stapte in 1932 de boot op, in het kielzog van een oudere broer: enkele reis Warschau New York. Maar in Brooklyn wandelde hij tussen Holocaust-overlevenden. Zij worstelden met een mix van trauma en hoop: ze gingen ijsjes eten op de boardwalk, een film kijken op Broadway, en 's nachts was er de horror: nachtmerries, herinneringen aan de kampen. Van relaties maakten ze een puinhoop, wan…Lees verder

De jood Herman Broder woont in New York met zijn tweede echtgenote: het voormalige Poolse dienstmeisje dat hem verborgen hield voor de nazi's. Intussen heeft hij een verhouding met een levenslustige jodin en deze situatie nadert de volledige verwarring als Hermans doodgewaande eerste echtgenote eveneens in Amerika opduikt. Dit voert tot een katastrofale afloop. Achter de gecompliceerde verhoudingen schuilt een veelvoud van tragische oorlogsherinneringen en een onvermijdelijk getto-besef van de joodse samenleving. Heel knap verwerkt de auteur deze psychologische dramatiek in de typering van zijn romanfiguren. Het vele jiddisch bemoeilijkt enigszins de lectuur.

Over Isaac Bashevis Singer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Original image: MDCarchives ; Cropped by Off-shell

Isaac Bashevis Singer (Jiddisch: יצחק באַשעוויס זינגער) (Leoncin bij Warschau, 21 november 1904 - Miami, Florida, 24 juli 1991) was een Pools schrijver die in 1943 Amerikaans staatsburger werd. Hij schreef in het Jiddisch. In 1978 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.

Biografie

Singer werd geboren als Isaac Hertz Singer , maar gebruikte behalve het pseudoniem Warhofsky de schrijversnaam Isaac Bashevis Singer. Zijn vader en grootvader waren arme chassidische rabbi's en ook zijn moeder Bathsheba (Jiddisch: Bashevis) was een rabbijnsdochter. Zowel zijn oudere broer Israel Joshua Singer, bekend van De gebroeders Ashkenasi en Yoshe Kalb, als zijn zuster Esther Kreitman waren literair actief.

Singer groeide op in de arme Jiddisch-joodse wijk van Warschau, waar zijn vader werkte als rabbijn, rechter en geestelijk leider. Hij woonde tijdens de Eerste Wereldoorlog in het sjtetl Bilgo…Lees verder op Wikipedia