Boek
Nederlands

De geschiedenis van een paard

Isaak Babel (auteur), Froukje Slofstra (vertaler)
Verhalen over oorlog en stadsleven in Rusland in het begin van de twintigste eeuw.
Extra onderwerp
VER, verhalen
Titel
De geschiedenis van een paard
Auteur
Isaak Babel
Vertaler
Froukje Slofstra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2013
61 p.
ISBN
9789028250918 (hardback)

Besprekingen

In dit boek is een aantal verhalen van Isaak Babel (1894-1940) geselecteerd uit een omvangrijke bundel die wat later in 2013 zal verschijnen als deel van de Russische Bibliotheek van Van Oorschot. Tot op heden was Babel daar niet in opgenomen. Het verzameld werk van Babel is wel eerder verschenen bij Meulenhoff (twee delen, 1979) in de vertaling van Charles B. Timmer, maar die is, ruim dertig jaar later, wel toe aan vervanging. De vertaling van Froukje Slofstra is preciezer, minder omslachtig en eigentijdser dan die van Timmer. Het titelverhaal 'De geschiedenis van een paard' komt uit 'Rode ruiterij', die gaat over de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Polen kort na de Eerste Wereldoorlog. Andere verhalen spelen zich af in Babels geboortestad Odessa. Prachtig proza van een begenadigd schrijver. Gebonden uitgave op pocketfromaat. Kleine druk.

Over Isaak Babel

Isaak Emmanuïlovitsj Babel (Russisch: Исаак Эммануилович Бабель) (Odessa, 13 juli 1894 - Moskou, 27 januari 1940) was een Russisch schrijver van joodse oorsprong.

Levensloop

Jeugd

Hij werd geboren in een Joodse familie in Odessa, een belangrijke havenstad (nu in Oekraïne) aan de Zwarte Zee, nadat zijn joodse ouders daar terecht waren gekomen na een massale exodus uit het Russische keizerrijk. In 1905 werd zijn grootvader vermoord tijdens een massale pogrom, waarin nog 300 Joden werden gedood. Babel zelf overleefde de pogrom door de hulp van zijn buren.

In die tijd heerste een streng toelatingsbeleid voor Joden op de belangrijke scholen. Hoewel Babel aan de strenge toelatingseisen voor de Commerciële School voldeed, werd zijn plaats ingenomen door een jongen wiens ouders de bestuurders van de school hadden omgekocht. In deze periode kreeg hij thuis les, en maakte hij kennis met de Franse l…Lees verder op Wikipedia