Boek
Nederlands

Je wordt bedankt! : pensioenverhalen van Babel, Boenin, Toergenjev, Tsjechov

Isaak Babel (auteur), Anton Tsjechov (auteur), Iwan A. Boenin (auteur)

Je wordt bedankt! : pensioenverhalen van Babel, Boenin, Toergenjev, Tsjechov

Genre:
Tien verhalen uit het eind van de 19e eeuw van vier Russische auteurs, over uiteenlopende personages met een vergelijkbaar lot: eenzaam of afgedankt zijn, verlies van aanzien en uit een armenhuis gezet worden.
Onderwerp
Ouder worden
Titel
Je wordt bedankt! : pensioenverhalen van Babel, Boenin, Toergenjev, Tsjechov
Auteur
Isaak Babel Anton Tsjechov Iwan A. Boenin Ivan S. Toergenjev
Vertaler
Tom Eekman Margriet Berg Marja Wiebes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2017
117 p.
ISBN
9789028270244 (paperback)

Besprekingen

Tien verhalen uit eerder gepubliceerd werk van Babel, Boenin, Toergenjev, Tsjechov, met hun oorspronkelijke vertalers van uitgeverij Van Oorschot. Het gemeenschappelijke lot is het gevoel afgedankt te zijn, er niet meer toe te doen, hoewel de personages en hun omstandigheden heel verschillend zijn, van behoefte aan contact van kleine landgoedbezitters bij Toergenjev tot jeugdherinneringen van Babel en het opdoeken van een armenhuis bij een kerkhof als de bewoners niet langer lijken mogen afleggen. In 'Kastrjoek' van Boenin zien we de eerste dag dat hij niet meer mee mag naar het land van een oude boer die nu op zijn kleindochter moet passen. Tsjechov is nog steeds eigentijds met drie ijzersterke verhalen, onder andere het verlies van rang en medailles en dus van aanzien. Het zijn allemaal aansprekende karakters in interessante maatschappelijke omstandigheden en mooi van stijl. Eenvoudig vormgegeven pocket met vrij klein lettertype. Een goede verhalenbundel voor kennismaking met de Rus…Lees verder

Over Isaak Babel

Isaak Emmanuïlovitsj Babel (Russisch: Исаак Эммануилович Бабель) (Odessa, 13 juli 1894 - Moskou, 27 januari 1940) was een Russisch schrijver van joodse oorsprong.

Levensloop

Jeugd

Hij werd geboren in een Joodse familie in Odessa, een belangrijke havenstad (nu in Oekraïne) aan de Zwarte Zee, nadat zijn joodse ouders daar terecht waren gekomen na een massale exodus uit het Russische keizerrijk. In 1905 werd zijn grootvader vermoord tijdens een massale pogrom, waarin nog 300 Joden werden gedood. Babel zelf overleefde de pogrom door de hulp van zijn buren.

In die tijd heerste een streng toelatingsbeleid voor Joden op de belangrijke scholen. Hoewel Babel aan de strenge toelatingseisen voor de Commerciële School voldeed, werd zijn plaats ingenomen door een jongen wiens ouders de bestuurders van de school hadden omgekocht. In deze periode kreeg hij thuis les, en maakte hij kennis met de Franse l…Lees verder op Wikipedia