Boek
Nederlands
Verzameld proza van de Russische schrijver (1894-1940).
Bevat
Titel
Verhalen / I.E. Babel ; vert. en van aantekeningen en nawoord voorzien door Froukje Slofstra
Auteur
Isaak Babel
Vertaler
Froukje Slofstra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2013
570 p.
ISBN
9789028240216 (hardback)

Besprekingen

Isaak Babel behoorde tot de categorie Sovjetschrijvers die Trotski bestempelde als fellow travellers: schrijvers die geen lid wilden worden van de Communistische Partij, maar die zich wel enthousiast probeerden te tonen over de Oktoberrevolutie. Hoewel Babel dankzij zijn vriendschap met invloedrijke communisten een uitzondering vormt op de regel dat het sterftejaar van de fellow travellers begint met de cijfers 193, heeft hij de Stalinterreur toch niet overleefd. 
Zijn doorbraak als schrijver had de in 1894 in Odessa geboren Joodse intellectueel naar eigen zeggen te danken aan Gorki, die hem in 1917 de raad gaf om ‘onder de mensen’ te komen. Daaraan gevolg gevend, nam hij in 1920 als oorlogscorrespondent samen met ruige kozakken deel aan de veldtocht tegen Polen — die hij na afloop tot ergernis van generaal Boedjonny onopgesmukt beschreef in Rode Ruiterij. Vanaf 1924 verschenen Babels kortverhalen in avant-gardistische en prestigieuze tijdschriften, wat hem i…Lees verder
De grote Russische schrijver Isaak Babel (1894-1940) is in Nederland geïntroduceerd door vertaler Charles B. Timmer. Van zijn hand verscheen in 1979 het nagenoeg complete oeuvre van Babel in twee delen bij uitgeverij Meulenhoff. Aangezien Babel niet mocht ontbreken in de Russische Bibliotheek heeft Van Oorschot besloten een compleet nieuwe vertaling uit te brengen van al Babels proza. De nieuwe uitgave is nog vollediger dan de vorige, aangezien er sinds 1979 nieuw werk van Babel, die werd doodgeschoten door de communisten en wiens hele archief werd geconfisqueerd, is ontdekt. De nieuwe vertaling is kernachtiger dan die van Timmer en doet Babels grote talent nog meer tot zijn recht komen. Schitterend proza uit en over de woelige periode van de Russische revolutie en de burgeroorlog. Een deel van de verhalen speelt zich af in een joods milieu in Odessa. Kleine druk.

Over Isaak Babel

Isaak Emmanuïlovitsj Babel (Russisch: Исаак Эммануилович Бабель) (Odessa, 13 juli 1894 - Moskou, 27 januari 1940) was een Russisch schrijver van joodse oorsprong.

Levensloop

Jeugd

Hij werd geboren in een Joodse familie in Odessa, een belangrijke havenstad (nu in Oekraïne) aan de Zwarte Zee, nadat zijn joodse ouders daar terecht waren gekomen na een massale exodus uit het Russische keizerrijk. In 1905 werd zijn grootvader vermoord tijdens een massale pogrom, waarin nog 300 Joden werden gedood. Babel zelf overleefde de pogrom door de hulp van zijn buren.

In die tijd heerste een streng toelatingsbeleid voor Joden op de belangrijke scholen. Hoewel Babel aan de strenge toelatingseisen voor de Commerciële School voldeed, werd zijn plaats ingenomen door een jongen wiens ouders de bestuurders van de school hadden omgekocht. In deze periode kreeg hij thuis les, en maakte hij kennis met de Franse l…Lees verder op Wikipedia