Amanda (16) en haar vrienden spelen graag de online mystery game Ripper. Als ze hun aandacht richten op enkele moorden die in San Francisco worden gepleegd, wordt het spel dodelijke ernst. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Games, Liefde, Familie
Titel
Ripper
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El juego de Ripper
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2014
398 p.
ISBN
9789028425644 (paperback)

Besprekingen

Misdaad in een Allende-sausje

Op haar tweeënzeventigste keert Isabel Allende het magisch realisme de rug toe en waagt ze zich aan een misdaadroman. Ripper is een mooi staaltje van haar verteltalent.

Toen Isabel Allende twee jaar geleden overwoog met pensioen te gaan, vroeg haar literair waarom ze geen ander genre uitprobeerde. De misdaadroman bijvoorbeeld? Ze kon misschien samenwerken met haar man, de crimewriter Willie Gordon? De Chileense schrijfster liet zich overhalen, maar zag al snel af van een roman à quatre mains. "Na vierentwintig uur was het duidelijk dat het project in een echtscheiding zou eindigen", schrijft ze in het dankwoord van haar nieuwe boek, dat ze Ripper doopte.

Die titel verwijst naar de 19de-eeuwse vrouwenmoordenaar Jack the Ripper, maar slaat ook op een online-rollenspel waar twee personages verwoed mee bezig zijn. Gamemaster is de zeventienjarige Amanda Martín, een eenzelvig meisje met een morbide fascinatie voor de schaduwkant van de mens. Samen met haar "slaaf" Kabel, een alter ego van haar grootvader, en vier internetvrienden doet ze niets liever dan fictieve moorden oplossen. De verhalen over misdaadscènes en gruwelmoorden heeft ze van haar…Lees verder

Het aroma van de sluipmoordenaar

Isabel Allende is niet voor één gat te vangen. In het verleden experimenteerde de schrijfster van Het huis met de geesten met diverse genres en nu, op haar eenenzeventigste, waagt ze zich aan haar eerste misdaadroman.

Ripper was een bestelling van haar literair agente. Die had haar voorgesteld een boek te schrijven samen met haar wederhelft, de misdaadauteur William C. Gordon, maar de samenwerking liep niet van een leien dakje, zodat ze besloot om in haar eentje door te gaan. Allende, allesbehalve een liefhebber van het genre, moest zich eerst flink inlezen, liet zich naar verluidt inspireren door de Scandinavische thrillers van Stieg Larsson en stak haar licht op bij rechercheurs, detectives, psychologen en lijkschouwers.Ripper is nog maar pas uit en staat nu al op nummer één in bestsellerslijsten.

De schrijfster is mee met haar tijd, zoveel is duidelijk. De titel verwijst naar een computerspel, want een van de hoofdpersonages, Amanda, is een tiener met een passie voor gamen en een morbide fascinatie voor moorden. Samen met een stelletje nerds verdoet ze haar tijd met een virtueel rollenspel over de misdaden van Jack the Ripper in het negentiende-eeuwse Londen. Het actieterrein wordt al g…Lees verder

Een nieuwe roman van de succesvolle Chileense schrijfster Isabel Allende wekt altijd hoge verwachtingen. En inderdaad, in velerlei opzicht worden die verwachtingen niet beschaamd. We kennen de auteur als iemand die in haar literaire creaties telkens een kleurige Ensor-stoet van schilderachtige figuren tot leven brengt, in een tomeloze opeenvolging van levenssituaties die zich als een wervelwind over de lezer uitstorten. Dat is in deze misdaadroman onverminderd het geval. Met frivole humor en talloze knipoogjes naar de wereld van vandaag werkt ze zich doorheen een vernuftig geconcipieerde plot naar een verhelderend slot.
Hoofdfiguur van de roman is Amanda Martín, een pienter meisje van zeventien, met een voorkeur voor fantasy en zoals zovelen van haar leeftijdgenoten verslaafd aan computerspelletjes. Zo heeft ze om zich heen een select groepje gevormd van jonge zonderlingen — stuk voor stuk computerfanaten — die, verspreid over de wereld, via internet communiceren om een legendari…Lees verder
De auteur slaat een nieuwe weg in. Dit keer schreef ze een thriller over een groepje wat wereldvreemde tieners dat via Ripper, een online mystery game, misdaden uit het verleden probeert op te lossen. Hoofdpersoon en gamemaster is de 16-jarige Amanda uit San Francisco, in het bezit van een beeldschone gescheiden moeder met een reiki-massage-aromatherapiesalon, een helderziende grootmoeder (die een bloedbad in San Francisco voorspelt) en een inspecteur moordzaken als vader. Als Amanda’s vader te maken krijgt met een aantal vreemde, bloederige moorden in San Francisco verlegt de groep zijn naspeuringen naar die moorden, komt een van de vrienden van haar moeder in beeld en verdwijnt Amanda’s moeder spoorloos. Een spannende, met veel vaart, maar in een wat vlakke stijl geschreven thriller die niet boven de middelmaat uitstijgt, maar wel lekker weg leest en vooral een wat jonger publiek zal aanspreken. Beslist niet een van Allendes betere boeken. De Chileense schrijfster werd vooral bekend…Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia