Boek
Nederlands

De verrukking, een roman

Ivo Michiels (auteur)

De verrukking, een roman

In de reeks:
Een begrafenisondernemer is in gesprek met de lichamen die hij verzorgt.
Titel
De verrukking, een roman
Auteur
Ivo Michiels
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1999
201 p.
ISBN
90-234-3866-3

Besprekingen

Dit is al het negende deel in het op tien boeken begrote 'Journal brut' van Ivo Michiels (1923), die altijd even monter weer aan iets nieuws begint. Dit deel is heel anders dan de vorige, geen journaal of bundeling teksten maar gecentreerd rond een denkbeeldige figuur, een hoofdpersoon dus, een begrafenisondernemer in gesprek met de lichamen die hij onderhanden heeft. De vertelling gaat over 'de ondoorgrondelijke wegen van de verrukking' en vaak zijn dat verrassende zijwegen. Michiels vertelt met zichtbaar plezier en zijn taal is al even speels. Met de modernste middelen van schijf, diskette en e-mail schrijft de verteller, 'voormalig ondernemer, voormalig personage', een oude droom neer van een ideaal evenbeeld dat vlees wordt. Michiels bewijst dat schrijven nog steeds een vorm van uitvinden kan zijn.

Over Ivo Michiels

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Ivo Michiels, pseudoniem van Henri Paul René Ceuppens (Mortsel, 8 januari 1923 – Le Barroux, 7 oktober 2012) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Michiels schreef aanvankelijk traditioneel, maar vanaf Het afscheid (1957) en Journal Brut (1958) experimenteel proza. Met Het boek alfa werd hij de vader van de experimentele roman in Vlaanderen. Ook was hij door de tijd heen redacteur bij verschillende kranten en tijdschriften: Golfslag, De Tafelronde, Het Handelsblad (waar hij cultuurrecensent was, en vele honderden bijdragen heeft geschreven), Nieuw Vlaams Tijdschrift, Randstad (samen met Hugo Claus, Harry Mulisch en Simon Vinkenoog).

In zijn werk is soms geen personage en geen verhaal meer te bespeuren. In 1983 verscheen De vrouwen van de aartsengel, het eerste deel van een in tien delen geplande 'Journal Brut'-cyclus. Deze cyclus is minder formalistisch…Lees verder op Wikipedia