Boek
Nederlands

Logboek Slauerhoff : dagboeken & reisverslagen

J. Slauerhoff (auteur), Hein Aalders (samensteller), Menno Voskuil (samensteller)

Logboek Slauerhoff laat de schrijver-scheepsarts en wereldreiziger J. Slauerhoff (1898-1936) aan het woord in diens eigen, meest intieme woorden: de tobbende poète maudit, de avontuurlijke reiziger, de geestige observator. Met alle dagboeken en reisreportages, aangevuld met fragmenten uit zijn reisbrieven en gelardeerd met talrijke, ook door hemzelf gemaakte foto’s en documenten uit zi

Onderwerp
Slauerhoff, J
Titel
Logboek Slauerhoff : dagboeken & reisverslagen
Auteur
J. Slauerhoff
Samensteller
Hein Aalders Menno Voskuil
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2023
287 p. : ill.
ISBN
9789038812540 (hardback)

Besprekingen

Recensie Logboek Slauerhoff -Lees en je hoort Slauerhoffs stem

De reisverslagen en dagboeken in het schitterend uitgevoerde Logboek Slauerhoff zijn een welkome aanwinst voor liefhebbers van de enige romanticus in de Nederlandse literatuur. Alleen al zijn exotisme maakt hem uitzonderlijk.

Alles klopt aan Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936). Eenheid in tegendelen. Zijn rusteloze aard, zijn twee beroepen, scheepsarts én dichter, zijn karakter, opvliegend en snel gekrenkt, maar ook empathisch en zorgzaam tegen wil en dank. En dan dat gezicht, gesloten en melancholiek, wijs en jongensachtig, met een cynisch lachje. Aan praten over 'litteratuur' of met schrijversvrienden hangen in de kroeg had hij een hekel. Hij voelde zich eerder een piraat, zwerver of gaucho.

In Slauerhoffs gedichten en verhalen geen huiselijke taferelen, treurige jeugdherinneringen of gevechten met een straffende god. Evenmin mooischrijverij en gepriegel met woorden en metaforen; zijn toon en stijl zijn direct, zwierig en ongepolijst en hij bekijkt met scherpe blik zijn omgeving. Nooit is hij sentimenteel, wel weemoedig en vol van doodsbesef. Hoe kan het ook anders: al op zijn 24ste kreeg hij zijn eerste longbloeding, het begin van de tuberculose waaraan hij veertien jaar later zou sterven…Lees verder

Een logboek van de schrijver-scheepsarts en wereldreiziger J. Slauerhoff (1898- 1936). Het boek bevat de persoonlijke dagboeken en reisverslagen van Slauerhoff, waarin hij zichzelf portretteert als een tobbende poète maudit, een avontuurlijke reiziger en een scherpzinnige observator. Het werk is aangevuld met fragmenten uit zijn reisbrieven en verrijkt met talrijke foto's en documenten uit zijn leven, waaronder ook door hemzelf gemaakte foto's. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. De jong gestorven J. Slauerhoff (Leeuwarden, 1898 - Hilversum, 1936) was een wereldberoemde Nederlandse schrijver, dichter en fotograaf. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven.

Over J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (Leeuwarden, 15 september 1898 – Hilversum, 5 oktober 1936), auteursnaam J. Slauerhoff, was een van de belangrijkste Nederlandse dichters en romanschrijvers van het interbellum.

Tweemaal gebruikte hij het pseudoniem "John Ravenswood", namelijk bij zijn bundels Oost-Azië (1928) en Mo yang ke (1930). Na zijn dood verschenen enkele werken onder andere naamsvarianten, zoals "J.J. Slauerhoff".

Levensloop

Vroege jaren (1898-1923)

Jan Jacob Slauerhoff (roepnaam "Jan", voor zijn vrienden "Slau") werd geboren als vijfde van zes kinderen in een protestants middenstandsmilieu in Leeuwarden. Hij leed aan aanvallen van astma. Om hierin verlichting te brengen bracht hij ieder jaar enkele maanden door op Vlieland bij zijn familie van moederskant.

Slauerhoff ging naar de Rijks-HBS in Leeuwar…Lees verder op Wikipedia