Boek
Nederlands

Een man voor mama

Jaak Dreesen (auteur), Sofie Moons (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Twee broers gaan op zoek naar een man voor hun moeder, als hun vader bij een schipbreuk is verdronken. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Een man voor mama / Jaak Dreesen ; met tek. van Sofie Moons
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Sofie Moons
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-317-1704-5

Besprekingen

Maus en Vegge zijn zeven en negen. Hun papa Victor trok met zijn accordeon naar zee en kwam nooit meer terug. Sindsdien treurt hun mama en leest ze stapels droevige boeken. Niet voor niets heet ze Dolorosa. Als haar verdriet te groot wordt, trekt ze papa's laarzen en trui aan en loopt ze naar buiten. Dan zien Vegge en Maus "hoe haar krullen dansten, en hoe haar handen de trui streelden. Alsof ze Victor omarmde".
Dit kan zo niet verder, vinden de broers en ze vullen een rugzak met eten en gaan op zoek naar een gepaste man voor mama en een papa voor zusje Didorideine. Op hun eerste tocht geeft een strandjutter hen de aangespoelde accordeon van Victor, op de tweede tocht ontmoeten ze een beiaardier die leeft met de beelden van zijn verdronken vrouw en dochtertje. Ook de derde tocht is vruchteloos, want de schrijver die ze van zijn eiland willen halen, houdt vooral van zichzelf. Een laatste keer gaan de broers op tocht. In de stad met de drie torens en vol blijde geluiden, ook van een…Lees verder
Twee broers van 7 en 9 jaar gaan op zoek naar hun vader, die op zee verdwenen is. Als blijkt dat hij bij een schipbreuk verdronken is, gaan ze in eerste instantie op zoek naar een man voor hun moeder, die erg eenzaam is. Daarnaast hopen ze ook een vader voor hun zusje en zichzelf te vinden. Rustig voortkabbelend verhaal, zonder hoogte- of dieptepunten en met een happy end, dat zich waarschijnlijk begin twintigste eeuw afspeelt in een dorpje niet ver van zee. De jongens voelen dat hun moeder erg eenzaam is zonder hun vader. Om dit op te lossen gaan ze achtereenvolgens een beiaardier, een schrijver en iemand die veel leest opzoeken (muziek, boeken en lezen zijn de hobby's van hun moeder), om haar zo aan de perfecte man te helpen. De manier van vertellen komt soms wat gedragen over, wat bij het tijdsbeeld past. Normaal, niet te moeilijk, taalgebruik. Zwartwitte illustraties die niet altijd de sfeer van het verhaal weergeven. Een bijna 'te lief' boek voor jongens en meisjes vanaf ca. 9 j…Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken