Boek
Nederlands

De Etrusken

Jacques Martin (auteur), Jacques Denoël (illustrator)
+1
De Etrusken
×
De Etrusken De Etrusken
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Met hulp van kleurenfoto's, gekleurde tekeningen en begeleidende teksten wordt een beeld geschetst van de Etruskische cultuur. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Etrusken
Titel
De Etrusken
Auteur
Jacques Martin
Illustrator
Jacques Denoël
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les Etrusques
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2007 | Andere uitgaves
2 dl.
ISBN
9789030360278 (dl. 1) 9789030360285 (dl. 2)

Besprekingen

Umbriërs, Sabijnen, Latijnen, Samnieten, Osken, Volsken: stuk voor stuk volkeren die honderden jaren voor onze tijdsrekening het Italische schiereiland bevolkten. Geen enkel volk heeft echter zo zijn stempel op de ontstaansgeschiedenis van Italië gedrukt als de Etrusken.

Het valt moeilijk te geloven dat de Latijnen (die later de Romeinen zullen worden), een klein, onbehouwen en streng volk, de geraffineerde Etruskische beschaving hebben uitgeroeid. Tegenover de verfijnde cultuur van de Etrusken plaatsten de Latijnen een gevaarlijk, quasi onoverwinnelijk leger dat stukje voor stukje het Italiaanse grondgebied heeft veroverd. Hoewel de Romeinen een tijdje een Etruskische monarchie hebben moeten dulden, ruimden ze vrij snel de laatste Etruskische koning uit de weg om plaats te maken voor een republiek. De Etrusken werden voorbeeldige Romeinse burgers, zoals later de Galliërs en de Iberiërs.

Heel wat Etruskische overblijfselen die archeologen opgraven, bewijzen wat voor een …Lees verder
Van alle volkeren van de klassieke pudheid waren de Etrusken zonder twijfel het meest mysterieuze. Over de oorsprong van deze volksstam is nog steeds niet veel bekend. Het grootste probleem van de Etruskische beschaving is het gebrek aan kennis van hun taal, ondanks tal van onderzoeken. Helaas heeft nog niemand de Etruskische 'Steen van Rosetta' ontdekt, die eindelijk zou toelaten om de grotendeels nog onbegrijpelijke teksten te ontcijferen. Gelukkig hebben vele van hun kunstwerken en enkele beroemde graftomben de tand des tijds wel goed doorstaan. De Etrusken zijn uiteindelijk opgeslorpt door enkele dorpjes die er aanvankelijk ongevaarlijk uitzagen en bezet waren door de Romeinen. Ondanks hun numerieke overwicht slaagden ze er nooit in om de oorlogszuchtige Romeinen te domineren. Om gevaarlijke pogingen tot verzet te voorkomen, waren de Romeinen zo slim om voor het geheel van de veroverde Etruskische gebieden een Etruskische koninklijke dynastie te kiezen: de beroemde Tarquinen. Toch…Lees verder
In de stripserie 'Alex' valt steeds op hoe goed gedocumenteerd Alex' schepper Jacques Martin te werk gaat. Hier gaat het echter om een nieuw deel in de begeleidende reeks: 'De reizen van Alex'. De ambitieuze opzet van deze serie is om alle belangrijke plaatsen uit de oudheid via tekeningen tot nieuw leven te wekken. In dit eerste van twee delen over de Etrurische beschaving wordt eerst de Villanova-cultuur behandeld, die volgens sommigen de basis zou zijn geweest voor de latere Etrurische. Daarna worden de hoofdlijnen van de beschaving der Etrusken uiteengezet om vervolgens een aantal belangrijke vindplaatsen te behandelen. Elk deel in deze serie bestaat uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende tekst. Het gaat in de eerste plaats om de tekeningen waardoor de ruïnes van nu veranderen in de architecturale pracht van toen, maar de kleurenfoto's vormen een goede aanvulling. In de tekst is veel historische en archeologische informatie te vinden. De vertaling is …Lees verder

Over Jacques Martin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door EmDee


Jacques Martin (Straatsburg, 25 september 1921 - Pully, 21 januari 2010) was een Franse striptekenaar. Samen met Hergé en Edgar P. Jacobs wordt hij tot de drie groten van de zogenaamde "Brusselse school" gerekend.

Biografie

Martin kwam uit een familie van vliegtuigbouwkundigen en was afgestudeerd als ingenieur. In zijn jeugd had Martin drie passies: klassieke kunst, stripverhalen en geschiedenis. Hij schreef zich in voor een opleiding aan de school "Kunst en beroep", waar hij een puur technische opleiding kreeg, maar het artistieke nam toch de bovenhand. In 1942 creëerde hij onder het pseudoniem Jam Les Aventures du Jeune Toddy. Hij kreeg interesse in de Grieks-Romeinse oudheid door het lezen van de historische roman Salammbó van Gustave Flaubert.

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar België en bezocht hij alle uitgevers. Hij ging samenwerken met de graficus Leblicq. Hieruit ontstond het pseudonie…Lees verder op Wikipedia