Boek
Nederlands

Bonje in het bonshotel

Jacques Vriens (auteur)

Bonje in het bonshotel

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ties woont met zijn ouders in een hotel. Als mevrouw Beers, van de afwaskeuken, van diefstal wordt beschuldigd, wil hij dit niet geloven en gaat op zoek naar de echte dader. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Hotels
Titel
Bonje in het bonshotel
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1992
128 p. : ill.
ISBN
90-269-0244-1

Besprekingen

Ties woont met zijn ouders in hotel De Gouden Haan. Zijn moeder is er gastvrouw, zijn vader kok. Veel tijd voor Ties blijft er niet over, dus zwerft hij wat rond in het hotel. Af en toe speelt hij met Mitsie, het dochtertje van de afwasdame. Ze houden allebei van sprookjes. Ties houdt verder van streken uithalen en bouwt uit verveling een eigen wereld op. Hij heeft wel fantasie maar begrijpt weinig beeldspraak en uitdrukkingen, dus vraagt hij zijn moeder keer op keer om uitleg. Van de wereld weet hij al evenmin wat, dus vertelt Mitsie hem wat het liefdesspel inhoudt. Zo leeft Ties zijn nogal droevige bestaan en probeert hij zo weinig mogelijk in de weg te lopen.

De moeilijkheden (bonje op zijn Hollands) waarvan sprake in de titel, gaan over een vermeende diefstal uit de voedselvoorraad van het restaurant. Dit komt pas laat in het boek aan de orde. De eerste helft van het boek gaat over het wel en wee van het hotel, over wat Ties uithaalt en voelt, over zijn ouders en hoe zij m…Lees verder
Ties, zoon van de eigenaar van hotel 'De Gouden Haan', leeft een beetje zijn eigen leven in het hotel; zijn ouders hebben weinig tijd voor hem, maar gelukkig heeft hij vrienden, zoals Rudolf, de kelner, die hem leert goochelen, mevrouw Beers van de afwaskeuken en vooral haar dochter Mitsie. Als mevrouw Beers beschuldigd wordt van diefstal, gelooft Ties dat niet en gaat als inspecteur Simon op zoek naar de échte dader. Vlot geschreven, prima leesbaar boek voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar: overzichtelijke bladspiegel, duidelijke druk. De twintig hoofdstukjes (inhoudsopgave voorin) zorgen voor vaart. Stevige kaft, handzaam formaat, gebonden. Deze druk is voorzien van nieuwe zwartwittekeningen van Annet Schaap. Achterin vrij uitgebreide, up-to-date, informatie over de auteur en zijn werk.

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia