Boek
Nederlands

Eindelijk aktie

Jacques Vriens (auteur)

Eindelijk aktie

Doelgroep:
Alle leeftijden
Omdat Boris (15) graag wil opvallen, zet hij met zijn vrienden een actie tegen het mestvarken op touw. Alleen loopt alles wel een beetje anders dan ze zich hadden voorgesteld. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Eindelijk aktie
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 1996
110 p.
ISBN
90-00-02745-4

Besprekingen

Boris is 15 jaar, pukkelig en verliefd. Hij wil indruk maken op de buitenwereld en raakt daardoor steeds in conflict met zijn ouders. Samen met zijn vrienden onderneemt hij actie om de aandacht te vestigen op het misdeelde mestvarken. Hun actie lukt slechts ten dele en zijn liefde wordt niet beantwoord. Boris drinkt te veel pils en is doodongelukkig. Gelukkig wordt hij opgevangen door zijn jeugdvriendin. Ook zijn ouders, die met behulp van het 'Handboek voor de opvoeding van de jonge mens in de Puberteit' hun dwarse zoon trachten te begeleiden, menen het niet zo kwaad. Een niet onaardig verhaal, dat nogal 'would-be' wordt uitgewerkt. De dik aangezette belevenissen van de hoofdpersoon zijn vanuit de puber geschreven. Daardoor komt het verhaal soms wat nadrukkelijk en geconstrueerd over. De 'actietekening' die het omslag siert, drukt weinig actie uit, zoals ook de acties van Boris en zijn kameraden maar half lukken. Deze editie is inhoudelijk en op taal geactualiseerd; het foto-omslag i…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia