Boek
Nederlands

Menno zet zijn schoenen

Jacques Vriens (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Genre:
Twee verhalen over Menno. Hij is erg trots op zijn nieuwe schoenen en zet ze klaar voor Sinterklaas. Hij vindt het maar niks dat mama en zijn grote broer Freek ruzie maken over de eerste Kerstmis sinds hun vader is gestorven. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Menno zet zijn schoenen / Vriens, Jacques ; met tek. van De Wolf, Alex
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 1995
48 p. : ill.
ISBN
90-00-03064-1

Besprekingen

Omkeerboek met twee verhalen, die eerder apart zijn verschenen*. Zwarte Piet heeft Menno's nieuwe schoenen geleend, omdat de zijne kapot zijn. Menno zet een actie op touw om Zwarte Piet aan nieuwe schoenen te helpen. Twee jaar na de dood van hun vader vieren ze bij Menno thuis Kerstmis. Zijn 14-jarige broer Freek wil niet meedoen aan het 'vreet-feest' en zeker niet als moeders nieuwe vriend Jan ook komt. Menno zorgt ervoor dat ze weer vriendschap sluiten. Twee prachtige humoristische maar ook serieuze verhalen. De tegenstellingen tussen Freek en Menno zijn soms groot. Freek worstelt met het feit dat de wereld gewoon doordraait ondanks de dood van zijn vader. Zijn eigen onzekerheid als puber en de nieuwe vriend van zijn moeder maken het nog moeilijker. Menno daarentegen wil iedereen alleen maar gelukkig zien en wonen in een 'normaal' gezin. Juist door deze ongecompliceerde kijk op het leven zorgt hij ervoor dat iedereen weer vrienden wordt. Helder en vlot taalgebruik, overzichtelijke …Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties