Boek
Nederlands

Willem en Dikke Teun

Jacques Vriens (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Willem en Dikke Teun
×
Willem en Dikke Teun Willem en Dikke Teun
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel verhalen over de bang uitgevallen Willem (5) en de stoere kater Dikke Teun. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Willem en Dikke Teun
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1997
103 p. : ill.
ISBN
90-269-8956-3

Besprekingen

Fris ogende bundel met op zichzelf staande, veilige verhaaltjes over de wat bangig uitgevallen Willem (5) en zijn stoere kater Dikke Teun, die 'bij vergissing' kan praten, maar alleen als het echt nodig is. Als Willem een zetje nodig heeft bijvoorbeeld, zoals in het tweede verhaal waarin hij niet alleen naar de bakker durft. De verschillende onderwerpen/thema's (bang zijn, voor het eerste alleen thuis, vriendschap sluiten, een geheim bewaren, boos zijn, ruzie maken, buitenspelen) keren steeds weer als rode draad in de verschillende verhaaltjes terug. Aan het eind van het boek heeft Willem de hulp van Dikke Teun niet meer nodig. De uitgave is mooi verzorgd: royale druk, glad dik papier, meerdere illustraties per verhaaltje van vijf à zes pagina's; het zijn kleurige schilderingen, vaak paginagroot, waar de achtergrond van bruin pakpapier doorheen schemert. De meeste verhaaltjes zijn eerder verschenen in Bobo. Vanaf ca. 4 jaar.

Willem en Dikke Teun

Willem en Dikke Teun zijn supervrienden. Overal waar Willem gaat, vind je ook zijn kater. Dikke Teun kan namelijk praten, maar enkel met Willem. Dat is hun geheim. Telkens wanneer Willem wat bang is of om de een of de andere reden een zetje in de rug nodig heeft, is Dikke Teun er. Hij weet precies wat hij zeggen moet om Willem ervan te overtuigen wat flinker te zijn.Dit boek is een verzameling van korte voorleesverhaaltjes. De hoofdrollen zijn weggelegd voor een ietwat bange kleuter, Willem, en zijn kater, Dikke Teun. De onderwerpen die aan bod komen zijn herkenbaar voor de doelgroep: voor de eerste keer alleen naar de bakker, buiten spelen met onbekende kinderen, even alleen thuisblijven, een vervelend buurjongetje … Misschien mag Willem wel wat sneller dan andere kleuters eens een keertje iets alleen. De verhaaltjes zijn vlot en bondig geschreven. Er komen heel wat dialogen in voor, wat het verhaal een zekere dynamiek geeft. Het praten van Dikke Teun kan je bes…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties