Boek
Nederlands

Stralend heldere ochtend

James Frey (auteur)
+1
Stralend heldere ochtend
×
Stralend heldere ochtend Stralend heldere ochtend

Stralend heldere ochtend

Genre:
Het leven van uiteenlopende mensen in Los Angeles.
Onderwerp
Los Angeles
Titel
Stralend heldere ochtend
Auteur
James Frey
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bright shiny morning
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
443 p.
ISBN
9789044611731

Besprekingen

James Frey debuteerde in 2003 met de autobiografie ‘In duizend stukjes’. Na 4,5 miljoen verkochte exemplaren bleek dat hij zijn belevenissen als drugverslaafde in een afkickkliniek had verzonnen. Frey moest door het stof. Met ‘Stralend heldere ochtend’ zet hij zichzelf opnieuw op de kaart. Deze kolossale pageturner heeft een wereldstad als locatie en als onderwerp: Los Angeles. In een vlecht van verhaallijnen vertelt Frey hoe diverse personages uit allerlei milieus de stad ondergaan: een alcoholistische zwerver, een hetero steracteur die stiekem homo is, een jong stel dat het geluk zoekt, een Mexicaanse schoonmaakster die wordt afgebekt door haar werkgeefster. In korte tussendoortjes noteert Frey de historische ontwikkeling van de stad. Saillant is het inkijkje in Hollywood, bloedstollend de beschrijving van de vele bendes die elkaar bestrijden. Frey overspoelt de lezer met statistische gegevens (bijv. in LA worden meer pornofilms gemaakt dan in de rest van de wereld bij elkaar!), maa…Lees verder

Over James Frey

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rhododendrites

James Christopher Frey (Cleveland (Ohio), 12 september 1969) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef de boeken A Million Little Pieces, My Friend Leonard en Bright Shiny Morning.

A Million Little Pieces is een autobiografisch verhaal over Freys drugsverslaving. In 2005 prees Oprah Winfrey dit boek, waarna het een bestseller in Amerika werd. Later ontdekte website The Smoking Gun dat Frey verschillende delen van zijn verhaal heeft overdreven. Op 26 januari 2006 was Frey opnieuw op bezoek bij Oprah, en ze liet hem boete doen voor z'n leugens.

In 2010 werkte Frey samen met Jobie Hughes aan het boek I Am Number Four, dat tevens werd verfilmd.

Bibliografie

  • 2003 - A Million Little Pieces In duizend stukjes (roman)
  • 2005 - My Friend Leonard Mijn vriend Leonard
  • 2008 - Bright Shiny Morning Stralend hel…Lees verder op Wikipedia