Cd
Nederlands

Wat hebben we vandaag (NIET) op school geleerd?

Jan De Smet (uitvoerder), Tom Hautekiet (illustrator)

Wat hebben we vandaag (NIET) op school geleerd?

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Teksten van dertien grappige liedjes over kattekwaad, de boekhandel en opruimen. Met collageachtige kleurenillustraties. Op cd gezongen door Jan de Smet. Vanaf ca. 10 jaar.
Toon meer
Titel
Wat hebben we vandaag (NIET) op school geleerd? / tekst en muziek Jan de Smet ... [et al.] ; ill. Tom Hautekiet
Uitvoerder
Jan De Smet 1953-
Illustrator
Tom Hautekiet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
1 cd + boekje (32 p. : ill.)
Aantekening
Bevat een karaoke versie van elk liedje
ISBN
9789020994322

Besprekingen

Klein vierkant luisterboek met dertien liedteksten van ondermeer Jan de Smet, bekend van de Vlaamse cabaretgroep 'De nieuwe Snaar'. De teksten verschillen qua moeilijkheidsgraad. De liedjes over kattekwaad, opruimen en een stoere cowboy die verzot is op aardappelpuree, zijn toegankelijker dan het nummer over het Vlaamse koningshuis. Woorden als ambiance, malheur, lawijt, geburen en ambetant zijn door Nederlandse kinderen binnen de context wel te begrijpen. Er is sprake van eindrijm (abcb, abab). De schrijfstijl is verhalend en luchtig met gevoel voor humor. Het boekje is verlevendigd met collageachtige kleurrijke illustraties met 'uitgeknipte' mensfiguurtjes die zijn opgebouwd uit diverse kleurvlakjes. De gehele vormgeving doet speels en kleurrijk aan. De bijbehorende cd wordt ingezongen door Jan de Smet. De liedjes zijn gekoppeld aan een bepaalde muziekstijl, waaronder: cajun, ragtime, reggae, blues, rap, punk en folk. De verzorgde muziek heeft daardoor een educatieve meerwaarde. De …Lees verder

Wat hebben we vandaag (niet) op school geleerd?

Met 'Wat hebben we vandaag (niet) op school geleerd?' krijgen we opnieuw een pareltje van entertainment voor jong en oud van Jan de Smet. Ditmaal in de vorm van een cd vol heerlijk kolderieke, wat anarchistische kinderliedjes. Geen nood, er staat geen ‘Klein Kleutertje’ op het programma, maar wel een variëteit aan grappige en ondeugende, nieuwe liedjes naast enkele klassiekers van De Nieuwe Snaar, Kommil Foo en De Vaganten. Kinderen zingen luidkeels mee met opruiende ritmes en teksten over cowboys, farao’s, koningen en ruimtevaarders, een groot dierenfeest en herkenbare dingen als vakantie, opruimen, vrienden, deugenieterij en babysitters. En als volwassene luister je met evenveel plezier naar net dat tikkeltje meer, die kleine nuance en onderliggende betekenis.
Maar wat deze opname ook zo apart maakt, is de veelheid aan bijzondere instrumenten die werden gebruikt. Van een ukulele en een banjo heeft iedereen wel al eens gehoord, maar wat dacht je van een dobro, taropatch, philic…Lees verder

Over Jan De Smet

Jan Alfons Constantijn De Smet (Duffel, 13 april 1953) is een Vlaams musicus, zanger, accordeonist, ukelelespeler en componist. Hij is vooral bekend als gezicht van de groep De Nieuwe Snaar.

Biografie

De Smet werkte tweemaal samen met Marc de Bel onder de vlag van Behoud de Begeerte. In 1997 met het programma Geletterde Mensen 10 en in 2004 met de voorstelling JAMAJAMA.

Op Radio 2 van de VRT leverde De Smet bijdragen voor Radio Robinson, Het Genootschap, op Studio Brussel voor Brieven uit de Wereld en Het Ministerie van Miserie, en op Radio 1 voor Het Vermoeden, Neem Je Tijd, Het Vrije Westen, en De Nieuwe Wereld. Klara wijdde op 1 april 1999 een programma van twee uur aan zijn Kierewiete Muziekarchief.

De Smet staat ook bekend als een groot verzamelaar van platen en cd's, meer bepaald muzikale curiosa en (al dan wel of niet doel…Lees verder op Wikipedia