Boek
Nederlands

Jan Siebelink : het wonder dat mij is geschied

Jan Siebelink (auteur), Daan Cartens (redacteur), Sjoerd Van Faassen (redacteur)
Foto's en prenten brengen het leven van schrijver Jan Siebelink in beeld: zijn jeugd, leraarschap, vriendschappen en preoccupaties. Vervolgens tonen citaten uit zijn romans en commentaar van Siebelink zelf dat zijn werk een sterke autobiografische ondertoon heeft.
Onderwerp
Siebelink, Jan
Titel
Jan Siebelink : het wonder dat mij is geschied
Auteur
Jan Siebelink
Redacteur
Daan Cartens Sjoerd Van Faassen
Medewerker
Gerda Siebelink
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
128 p., [32] p. pl. : ill.
ISBN
9789023478065 (paperback)

Besprekingen

‘Schrijversprentenboek’ 58 is, in een samenstelling en onder redactie van Daan Cartens en Sjoerd van Faassen, gewijd aan Jan Siebelink. In het inleidend woord luidt het dat ‘er geen schrijver in Nederland is — of het moest A.F.Th van der Heijden zijn — bij wie autobiografie en werk zo verknoopt zijn als bij Jan Siebelink. Maar vergis je niet. De autobiografische details worden door hem ontdaan van hun anekdotische waarde en worden teruggebracht tot hun essentie. Dat tekent het belang van Siebelinks werk en dat voelen ook zijn talloze lezers.’ Dit ‘schrijversprentenboek’ laat precies zien op welke autobiografische werkelijkheid het genre van Siebelink geënt is. Het boek, met tal van authentieke foto’s en documenten (zoals de briefwisseling met collega-auteurs, met grote auteurs die Siebelink ging interviewen voor onder meer De Haagse Post), volgt grotendeels de chronologie vanaf de grootouders van Siebelink en biedt een bijzonder verhelderende inkijk in zijn leven en de sociale…Lees verder
Uit dit Schrijversprentenboek 58 blijkt hoezeer leven en werk van Jan Siebelink samenvallen. En eveneens hoezeer de publicatie van 'Knielen op een bed violen' in 2005 zijn leven op stelten zette. Van deze roman verschenen in 2005 alleen al 25 drukken. De bekeringsgeschiedenis van zijn vader, de gebeurtenissen in de tuin van de bloemkwekerij bleken de motor voor veel boeken van Siebelink. Aan de hand van foto's in zwart-wit en kleur krijgt de lezer een beeld van Siebelinks jeugd, zijn familie, zijn leraarschap, en zijn contacten met andere schrijvers. De foto’s zijn voorzien van een toelichtende tekst van Siebelink zelf of van zijn vrouw Gerda. Bij veel foto’s zijn relevante passages uit Siebelinks romans toegevoegd. Dick Welsink stelde de bibliografie van de afzonderlijk verschenen werken samen. Een mooi vormgegeven kijkboek, dat veel informatie verschaft.

Over Jan Siebelink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Geurt Siebelink (Velp, 13 februari 1938) is een Nederlands schrijver en essayist.

Levensloop

Siebelink groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Naast zijn leraarsbaan begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De overkant van de rivier, Vera, Margaretha en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit.

Op 28 maart 2018 werd bekend dat Siebelink het Boekenweekgesche…Lees verder op Wikipedia

Suggesties