Boek
Nederlands

Eigen rechter

Jan Terlouw (auteur)
+1
Eigen rechter
×
Eigen rechter Eigen rechter

Eigen rechter

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een jongen krijgt te maken met zoveel onrecht dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen. - 14 jaar e.o.
Onderwerp
Recht
Titel
Eigen rechter
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
245 p.
ISBN
90-5637-154-1 9789056371548

Besprekingen

Justus (16) heeft een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en heeft het er moeilijk mee dat zijn vader wegens gebrek aan bewijs is vrijgesproken van oplichting. Hij wil daarom niet door zijn vader worden onderhouden en gaat voor zichzelf zorgen. Hij gaat werken voor een man die, naar later blijkt, de vader van zijn vriendin heeft opgelicht. Hij bedenkt samen met anderen een plan om te zorgen dat het gezin van zijn vriendin weer in hun oude huis kan wonen. Hiertoe moet hij zelf de wet overtreden. Thema van het boek is, hoe om te gaan met het verschil tussen maatschappelijke en persoonlijke normen en waarden en de handhaving daarvan in het kader van het collectieve en het individuele geweten. Het verhaal is geschreven in goed leesbaar Nederlands dat dicht bij de spreektaal blijft zonder te populariseren. Er zijn geen illustraties, maar er is een zeer mooi vormgegeven omslag dat de essentie van het thema weergeeft. Het boek is met veel vaart en zeer meeslepend geschreven. Er is een c…Lees verder

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren hadden vanaf 1941 inkwartiering in het huis van de Terlouws. Tijdens de hongerwinter hielp hij langskomende trekkers.

Jan T…Lees verder op Wikipedia