Boek
Nederlands

Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited

Jan Terlouw (auteur), Jesse Goossens (auteur)
Aan de hand van zijn klassieke jeugdboek 'Koning van Katoren' bespreekt Jan Terlouw grote hedendaagse vraagstukken, zoals milieuproblemen en marktwerking. Inclusief zijn pleidooi dat op 30 november 2016 te zien was in DWDD.
Extra onderwerp
Maatschappelijk welzijn
Titel
Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited / Jan Terlouw ; in gesprek met Jesse Goossens
Auteur
Jan Terlouw Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2016
64 p.
Aantekening
Bevat de integrale tekst van Terlouws pleidooi voor een leefbare wereld in De Wereld Draait Door op 30 november 2016.
ISBN
9789047709374 (paperback)

Besprekingen

Op 30 november 2016 hield Jan Terlouw in De Wereld Draait Door een pleidooi over vertrouwen in de samenleving, met als symbool het 'touwtje uit de brievenbus'. Het pleidooi werd veel besproken en is in dit boekje in z'n geheel na te lezen. Het dient als inleiding op het langere 'Katoren revisited'. Hierin vertelt Terlouw, aan de hand van zijn klassieke jeugdboek 'Koning van Katoren', hoe hij de maatschappij op dit moment beschouwt. Hij pakt daarbij grote hedendaagse vraagstukken op, van milieuproblemen tot de uitwassen van marktwerking en populisme. Veel van wat hij zegt, klinkt direct sympathiek. Zijn beschouwingen zijn gebaseerd op medemenselijkheid, hij roept politici en burgers op iets over te hebben voor elkaar en voor de wereld. In zijn televisiepleidooi kwam dit goed tot zijn recht, maar in boekvorm wordt zichtbaar dat zijn visie soms wat erg simplistisch is. Wat al te gemakkelijk worden complexe problemen, zoals de macht van de wapenindustrie, aan de kant geschoven. Hoe mooi d…Lees verder

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren hadden vanaf 1941 inkwartiering in het huis van de Terlouws. Tijdens de hongerwinter hielp hij langskomende trekkers.

Jan T…Lees verder op Wikipedia

Suggesties