Boek
Nederlands

Oom Willibrord

Jan Terlouw (auteur), Ingrid Schubert (illustrator)
+1
Oom Willibrord
×
Oom Willibrord Oom Willibrord
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Uit de verhalen die oom Willibrord zijn neefjes en nichtjes vertelt, blijkt dat hij een dappere held is. Waarom is hij dan zo bang voor honden? Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
verhalen, Familie
Titel
Oom Willibrord
Auteur
Jan Terlouw
Illustrator
Ingrid Schubert
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2000
120 p. : ill.
ISBN
90-6069-459-7

Besprekingen

Het is voor de neefjes en nichtjes van Oom Willibrord altijd een feest als hij op bezoek komt, want hij is een echte held. Dat blijkt wel uit alle sterke verhalen die hij vertelt en als hij in de buurt is, gebeurt er altijd wel iets spannends of bijzonders. Alleen zijn doodsangst voor honden is ongelooflijk en het duurt lang voor ze begrijpen hoe dat zo gekomen is. Boeiend en vlot geschreven avontuurlijk-humoristische belevenissen met de nodige ironische trekjes. De meeste personen zijn van ondergeschikt belang. De oom, de spil om wie alles draait en de vanzelfsprekendheid waarmee hij iedereen 'inpakt' met zijn verhalen en daden, wordt door het neefje Jan aan de lezer beschreven. De met zorg en oog voor detail getekende illustraties sluiten mooi aan bij de tekst en geven belangrijke momenten weer. Aantrekkelijke uitgave, met een royale bladspiegel en vrij veel paginavullende tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren hadden vanaf 1941 inkwartiering in het huis van de Terlouws. Tijdens de hongerwinter hielp hij langskomende trekkers.

Jan T…Lees verder op Wikipedia

Suggesties