Boek
Nederlands

Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Jan Terlouw (auteur), Dirk Van der Maat (illustrator)
+1
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië
×
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Russische Pjotr (14) maakt omstreeks 1900 een moeilijke tocht te voet en per slee naar Siberie͏̈. Daar zit zijn vader in een gevangenenkamp. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Rusland, Zwerftochten
Titel
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië
Auteur
Jan Terlouw
Illustrator
Dirk Van der Maat
Taal
Nederlands
Editie
27
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2011
152 p. : ill.
ISBN
9789060693162 (hardback)

Besprekingen

De 14-jarige Pjotr woont samen met zijn vader Sergei in een dorpje in de buurt van Moskou. Als Pjotr door een marskramer wordt aangevallen, komt zijn vader Sergei hem te hulp. In zijn drift doodt hij de man. Door het gerecht wordt Sergei naar Siberië verbannen. Pjotr reist hem achterna. Tijdens deze barre, lange tocht, te voet en per slede, door sneeuw en barre kou, moet hij werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. Ondanks alle tegenslagen geeft hij de moed niet op. Dit spannende verhaal speelt zich af in Rusland omstreeks 1900. Een enkel woord (zoals ocarinist en samovar) behoeft nadere uitleg. Taalgebruik en zinsbouw maken het geheel echter vlot leesbaar. De weinige zwart-witillustraties zijn uitgevoerd met potlood. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van ds. Jan Cornelis Terlouw sr. (1904-1987) en Grietje (Gré) Terlouw-Stein (1909-1998); hij werd vernoemd naar zowel zijn vader als zijn grootvader Jan Cornelis Terlouw (1845-1925). Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren h…Lees verder op Wikipedia