Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kort Amerikaans

Jan Wolkers (auteur), Onno Blom (nawoord)
Een door een litteken geschonden jongeman tracht zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontworstelen aan zijn seksuele remmingen en zijn christelijke opvoeding.
Extra onderwerp
PSY, Erotische literatuur
Titel
Kort Amerikaans
Auteur
Jan Wolkers
Nawoord
Onno Blom
Taal
Nederlands
Editie
54ste gewijzigde herdr.
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2012
199 p. : ill.
ISBN
9789029088763 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Dit is ondertussen al de 51e druk van het debuut van Jan Wolkers uit 1962, dat terecht een klassieker werd in de Nederlandstalige literatuur. Het verhaal speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Eric van Poelgeest is een jonge kerel die onderduikt om aan verplichte tewerkstelling te ontsnappen. Hij schildert lampekappen in het atelier van jonkheer d'Ailleurs. Daarnaast schildert hij ook aan de Academie, waar Van Grouw de scepter zwaait. Die blijkt NSB'er te zijn, net zoals de enige andere leerling, De Spin.

Eric heeft een erg donkere ziel, vooral dan door een groot litteken aan zijn linkerslaap, dat hem onzeker en gefrustreerd maakt. Met zijn vriendinnetje raakt het uit nadat hij haar zowat verkracht heeft. Daarnaast heeft hij een twijfelachtige verhouding met Elly, een joods meisje dat ondergedoken leeft bij d'Ailleurs. Echt opgewonden raakt hij echter enkel van een vrouwentorso in gips dat hij gevonden heeft op de Academie. Ondertussen sterft Erics …Lees verder
Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zwaar stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen tot menselijk contact, hetgeen slechts resulteert in nog grotere eenzaamheid. Meesterlijke roman in een directe stijl, waarin Wolkers (1925-2007) op navrante en zeer eerlijke manier de onuitwisbare invloeden van het milieu beschrijft. Nieuw is een een substantieel nawoord (20 blz.) van Wolkers-biograaf Onno Blom, met interessante illustraties. Kleine druk.

Over Jan Wolkers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Harry Cock

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) was een Nederlandse schrijver, beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969). Hij weigerde verscheidene prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs (toegekend 1982) en de P.C. Hooft-prijs (1989).

In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.

Biografie

Jeugdjaren

Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu waar hij in zijn tienerjaren afstand van heeft genomen. De ouders van Wolkers (Jan Hendrik Wolkers sr. 1890-1976 en Jannetje van der Heijde 1899-1979) kwamen oorspronkelijk uit Amsterdam en hadden in totaal elf kinderen, van wie Jan het derde was. Vader Wolkers bezat voor de Tweede Wereldoorlog een slecht lopende kruide…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek