Boek
Nederlands

Een hedonist in de kelder : verhalen over wijn

Jay McInerney (auteur), Catalien Van Paassen (vertaler), Willem Van Paassen (vertaler)

Jay McInerney was gefascineerd door de wereld van wijn vanaf de allereerste slok die hij nam. In Hedonist in de kelder richt hij zijn unieke gevoel voor taal en metaforen op zijn favoriete onderwerp. Het resultaat is deze vermakelijke verzameling verhalen over wijn en de bijbehorende cultuur met al zijn eigenaardigheden. Zowel de doorgewinterde wijnkenner als de lezer voor wie het verschil tuss

Onderwerp
Wijn
Titel
Een hedonist in de kelder : verhalen over wijn
Auteur
Jay McInerney 1955-
Vertaler
Catalien Van Paassen Willem Van Paassen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A hedonist in the cellar : adventures in wine ; The juice
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2017
320 p.
ISBN
9789048834129 (paperback) 9789048855490 (paperback)

Besprekingen

Heil Bacchus

Sociaal glijmiddel voor de ene, een dodelijk ernstige kunstvorm voor de andere: wijn verhit altijd de gemoederen. Huiswijntje of een fles die je een rib uit het lijf kost? Jay McInerney is dé gids voor wie de wijn niet meer tussen de ranken ziet.

Nu de stadslucht weer doordrenkt is van de weeë geur van glühwein, nu sinten en kerstmannen elkaar weer voor de voeten lopen en kalkoenen nog snel een levensverzekering afsluiten, kunnen we met zekerheid stellen dat de eindejaarsperiode is aangebroken. De zenuwachtige jacht op het ideale cadeau en de juiste outfit, de stress van de obligate feestdis en de zoektocht naar tickets voor de hipste club om het jaar weg te dansen: het is een moderne vorm van zelfkwelling. Gelukkig is er wijn! De huisvaders hebben hun Bollingers, Pouilly-Fuissés en Châteauneuf-du-Papes al lang besteld en aan tafel zal er weer gewichtig gewalst en gesnoven en gekeurd worden. Iemand zal iets murmelen over jaartallen en terroir, en geheimtips zullen als snoepjes uitgedeeld worden.

Toch, wijn hoeft niet moeilijk te zijn. ‘Wil je een wijnkenner worden? Koop een kurkentrekker’, zo vertrouwt een wijnboer Jay McInerney toe. Sinds die laatste wereldberoemd werd …Lees verder

Dit boek is een verzameling van 65 korte essays over verschillende wijnsoorten. De essays beschrijven de wijnsoort, de ontstaansgeschiedenis en de mensen die bij de bereiding ervan betrokken zijn. De verhalen zijn doorspekt met vermakelijke feitjes en anekdotes die bij de mensen, de wijnsoort of de wijngaard betrokken zijn. Maar het zijn vooral de ervaringen van de schrijver zelf die het essay gemakkelijk leesbaar en aantrekkelijk maken; het genot dat de schrijver zelf ervaart en zijn fascinatie voor wijnen spatten uit de teksten. Dit alles maakt dat het boek zowel voor de wijnkenner als voor de leek op het gebied van wijnen een aantrekkelijk geheel is en menigeen nieuwsgierig zal maken naar bepaalde smaken/wijnen. De schrijver (1955) is vooral bekend van een zevental eerder verschenen romans; zijn wijnessays zijn al jaren bekend onder restaurateurs. Voor een breed publiek.

Suggesties