Als Constance door de geheime dienst wordt ontvoerd en haar man nauwelijks actie onderneemt om haar terug te vinden, neemt haar leven een avontuurlijke wending.
Onderwerp
Ontvoeringen
Titel
De spionne
Auteur
Jean Echenoz
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Envoyée spéciale
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2017
284 p.
ISBN
9789044536324 (hardback)

Besprekingen

'Potverdorie, wat een drukte'

Roman Jean Echenoz geeft een hilarische blik in de Noord-Koreaanse interne keuken. Met een Franse matahari in de hoofdrol.

De dagen van Kim Jong-un zijn geteld, meldde onlangs een Noord-Koreaanse ex-diplomaat. Alsof de opperste leider nog niet genoeg aan zijn gekortwiekte hoofd had, wordt hij in de jongste roman van Jean Echenoz ongenadig in zijn hemd gezet. De spionne is een parodie op de spionageroman, een kunst waarin deze Franse schrijver zijn gelijke niet kent. Cherokee, een parodie op de speurdersroman, leverde hem in 1983 de Prix Médicis op, en Ik ben weg werd in 1999 gehonoreerd met de Prix Goncourt. Na drie beknopte biografische romans, over Maurice Ravel, Emil Zátopek en Nikola Tesla, stortte hij zich met 14 onvervaard in de Eerste Wereldoorlog, maar nu keert hij terug naar zijn eerste liefde. De spionne pendelt vrolijk heen en weer tussen drie locaties en gunt ons een blik in de Noord-Koreaanse interne keuken, 'een dynastie van bijna theocratische tirannen'.

Generaal Bourgeaud heeft een vrouw nodig, zo vernemen we in de eerste zin. Geen e…Lees verder

Als Constance wordt ontvoerd door de geheime dienst neemt haar leven een avontuurlijke wending. Vooral als ze voor spionagewerk in Noord-Korea belandt. Haar man onderneemt nauwelijks actie om haar terug te vinden; hij heeft zijn eigen problemen en bovendien is de weg nu vrij voor nieuwe relaties. Binnen een losse plot volgen komische en absurde situaties elkaar in snel tempo op. De personages zijn sympathiek, al blijken ze bijna allemaal ook gewelddadig te kunnen optreden. Van de wisselende decors komt Parijs het meest levendig over. Noord-Korea en de gebeurtenissen die zich daar afspelen zijn daarentegen vrij clichématig getekend. De sterkste punten van de roman zijn de onuitputtelijke humor, de stijl en de compositie. Een voorbeeld: de verteller gedraagt zich nu eens als alwetend auteur, dan weer als iemand die door zijn personages onder de voet wordt gelopen. De Franse auteur (1947) studeerde onder meer sociologie, klinische psychologie en civiele techniek, maar is sinds 1997 roman…Lees verder

Over Jean Echenoz

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Jean Echenoz (Orange, 26 december 1947) is een Franse schrijver.

Levensloop

Echenoz studeerde sociologie en civiele techniek in onder meer Aix-en-Provence, Marseille en Parijs, en heeft zich in 1970 in de laatste stad gevestigd. Zijn eerste boek, Le méridien de Greenwich (De breedtegraad van Greenwich), verscheen in 1979. Sindsdien heeft hij nog negen romans gepubliceerd en een tiental Franse prijzen ontvangen, waaronder de prix Médicis 1983 voor Cherokee en de prix Goncourt 1999 voor Je m'en vais (in het Nederlands verschenen als Ik ben weg). Echenoz' werk wordt alom bejubeld in de Franse literaire kritiek.

Bibliografie

  • Le méridien de Greenwich - Minuit, 1979.
  • Cherokee - Minuit, 1983.
  • L'équipée malaise - Minuit, 1986.
  • L'occupation des sols - Minuit 1988 (Nederlandse vertaling door Martin de Haan…Lees verder op Wikipedia

Suggesties