Boek
Nederlands

Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie

Jeanette Winterson (auteur), Arthur Wevers (vertaler)

Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie

Genre:
Twaalf essays van verleden naar toekomst over de invloed van AI, biotech en Big Data op de mens.
Titel
Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie
Auteur
Jeanette Winterson
Vertaler
Arthur Wevers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
12 bytes : how we got here, where we might go next
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
350 p. : ill.
ISBN
9789025472108 (paperback)

Besprekingen

Twaalf informatieve en opiniërende teksten over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI), de ontwikkeling, de potenties en de bedreigingen ervan. Ze geven historisch inzicht – en benadrukken welke – vaak verzwegen - grote rol vrouwen daarbij hebben ingenomen. Ze verkennen welke diverse functies AI vervult en kan vervullen voor de toekomst van de mensheid en de wereldsamenleving. Daarbij wordt ook stilgestaan bij – onterechte - aannames betreffende gender. Innovatief, soms grappig en uitdagend zijn de beschouwingen van de mogelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie voor onze manier van leven - en de essenties daarvan, het innerlijk leven en liefde. Hoe zouden zorgzaamheid, seks en verbinding er gaan uitzien als mensen een band aangaan met kunstmatig intelligente helpers, leraren, sekswerkers en partners? De Britse auteur (1959) verrijkt met dit boek het nadenken over de radicale veranderingen die dichterbij zijn dan we wellicht denken.

Over Jeanette Winterson

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Jeanette Winterson (Manchester, 27 augustus 1959) is een Britse auteur. Haar bekendste werk is haar debuut Oranges are not the only fruit (vert. Sinaasappels en demonen / Sinaasappels zijn niet de enige vruchten) dat in 1985 verscheen en in 1990 verfilmd werd tot miniserie door de BBC. Het boek won de Whitbread Prize voor Beste Debuut en de miniserie won de BAFTA voor Beste Drama.

Leven & werk

Jeanette Winterson werd geboren in Manchester en grootgebracht door adoptieouders, Constance and John William Winterson, in Accrington in Lancashire. Haar adoptieouders waren lid van de Pinkstergemeente en voedden Jeanette streng christelijk op. Op haar achtste schreef ze al diensten en bracht ze mensen tot bekering. Door dit talent hoopten haar ouders dat ze zendelinge zou worden. Ze ging uit huis op haar vijftiende nadat ze bekend had gemaakt dat ze verliefd was op een meis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties