Paranoïde wetenschappers onderzoeken bizarre gebeurtenissen rond een alles vernietigende grens, o.a. door ondervraging van overlevenden van een expeditie.
Titel
Autoriteit
Auteur
Jeff Vandermeer
Vertaler
Luud Dorresteyn Otto Biersma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Authority
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
411 p.
ISBN
9789023491453 (paperback)

Besprekingen

'THE SOUTHERN REACH EEN EROTISCHE ROMAN? DE GEDACHTEN ZIJN VRIJ'

Sciencefiction bij een literaire uitgeverij? Jeff VanderMeer bewijst dat het kan. Onlangs verscheen Autoriteit , het tweede deel van zijn huivertrilogie The Southern Reach , bij De Bezige Bij. We troffen hem in een Brugs viersterrenhotel, enigszins vermoeid na een dagje stappen. 'Onze enige voorbereiding was In Bruges bekijken. Misschien raadplegen we morgen toch een echte gids.'

Kort samengevat? De Southern Reach -trilogie draait om Gebied X, een Amerikaanse kuststrook die door een mysterieuze (buitenaardse?) kracht werd ingepalmd. Een echte no-go zone : overheidsexpedities, georganiseerd door het onderzoeksinstituut Southern Reach, lopen faliekant af. Als er al expeditieleden terugkomen, dan blijkt hun geheugen gewist of overlijden ze in een mum van tijd aan kanker. In het dunne eerste boekdeel, Vernietiging , volgden we de voorlopig laatste expeditie in Gebied X - een psychedelische nachtmerrie vol onderaardse gangen en akelige vuurtorens. Deel twee, Autoriteit , spitst zich toe op de bureaucratische terreur die een (geheime) overheidsdienst kan uitoefenen. De echte horror, zo blijkt in beide boeken, ontstaat niet zozeer uit de dreiging van Gebied X, maar uit de kwaadaardigheid van de menselijke geest. Maar hoe kwam VanderMeer, een goedlachse Amerikaan die wel lijkt weg te zinken in de hoge fauteuil, op het oorspronkelijke idee?

JEFF VANDERMEER…Lees verder

HUIVERKLASSE

Stephen King mag met pensioen. Met deel 2 van zijn Southern Reach -trilogie bewijst Jeff VanderMeer dat sciencefiction meer omvat dan groene mannetjes en monsterlijke gedrochten. Het beest woont vanbinnen, in de donkere krochten van onze psyche.

De directrice van de geheimzinnige organisatie Southern Reach is achtergebleven in de laatste expeditie naar Gebied X (zie ook deel 1, Vernietiging), en John 'Control' Rodriguez is nu aangesteld om orde op zaken te stellen. Het slabakt namelijk bij The Southern Reach. Het U-vormige gebouw daarvan is dringend aan renovatie toe, en de overgebleven ambtenaren suffen maar wat aan. Toch stoot Control meteen op verzet, van adjunct-directrice Grace, die op promotie aast. Ze doet er alles aan om haar nieuwe baas te dwarsbomen, maar Control laat zich niet uit zijn lood slaan: hij moet en zal achterhalen wat er met de directrice is gebeurd en waarom die tegen alle richtlijnen in toch meeging op die fatale expeditie. Zij was daar overigens niet de enige overlevende van. The Southern Reach houdt ook de biologe uit deel 1 gevangen, en hoewel die alle medische testen doorstaat - andere expeditieleden zijn in een ijltempo aan kanker overleden - weigert ze halsstarrig meer te vertellen over wat er…Lees verder

Al 32 jaar is Gebied X afgesloten door een onvatbare grens van mist, die alles gewoon doet verdwijnen. Southern Reach is een militaire basis vanwaar expedities Gebied X ingaan. De weinigen die terugkomen zijn psychotisch, hun geheugen kwijt of moordlustig. Dat wisten we al uit het eerste deel*. John Rodriguez die zichzelf Control noemt, moet proberen de overlevenden te ondervragen. Zelf is hij onder controle van een mysterieuze stem aan de telefoon en van zijn moeder, die hem die opdracht gaf. Iedereen op de basis, inclusief Control, wantrouwt iedereen en wordt steeds meer paranoïde. Veel, vaak bevreemdende, dialogen, metafysische theorieën, wat mooie beschrijvingen van de flora en veel flashbacks en diepzinnige overpeinzingen. Maar er gebeurt eigenlijk niets. Normale druk.

Over Jeff Vandermeer

Jeff VanderMeer (Bellefonte, 7 juli 1968) is een Amerikaans auteur, uitgever en literair criticus.

Biografie

VanderMeer werd geboren in Bellefonte, Pennsylvania, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Fiji-eilanden waar zijn ouders werkten voor het Peace Corps. Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten woonde hij in Ithaca (New York) en Gainesville (Florida). Hij studeerde drie jaar aan de Universiteit van Florida en nam in 1992 deel aan de Clarion Writers Workshop. Op 20-jarige leeftijd las VanderMeer The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman van Angela Carter. VanderMeer verklaarde dat de roman "mijn hoofd eraf brak, mijn hersenen opnieuw bedraadde: ik was nog nooit zulke proza tegengekomen en nog nooit zo'n passie en durf in een boek". Carters fictie inspireerde VanderMeer om zowel zijn schrijfstijl te verbeteren als onverschrokken te durven schrijven.

In 2003 trouwde VanderMeer m…Lees verder op Wikipedia

Suggesties