Boek
Nederlands

Mijn superirritante broertje en ik!

Jennifer Allison (auteur), Mike Moran (illustrator), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Mijn superirritante broertje en ik!
×
Mijn superirritante broertje en ik! Mijn superirritante broertje en ik!
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Danie͏̈l (ik-figuur) moet zijn kamer voortaan delen met zijn irritante broertje Iggy. Als Iggy in een insectachtig wezen verandert, beginnen de problemen pas echt. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Broers en zussen
Titel
Mijn superirritante broertje en ik!
Auteur
Jennifer Allison
Illustrator
Mike Moran
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Iggy Loomis : superkid in training : attack of the gobblebox
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013
202 p. : ill.
ISBN
9789025864248 (hardback)

Besprekingen

Voor Daniël breekt de dag aan die hij al maanden vreesde: vanaf nu moet hij zijn kamer delen met zijn (superirritante) jongere broertje, Iggy. Weg privacy, weg rust en vooral: weg alleen spelen met zijn favoriete speelgoed, zijn ‘Planeten Ploffer ruimteschepen’. Het moge duidelijk zijn dat Daniël bepaald niet gek is op zijn (in zijn ogen) lawaaierige, lompe en vieze broertje. Hij is dan ook blij wanneer zijn nieuwe buurjongen Alistair een geweldige vluchtplek blijkt. Oke, hij is een beetje vreemd, maar hij heeft wel álle ‘Planeten Ploffers’ op zijn kamer staan. Alistair verzamelt insecten, die hij in een glibberig goedje in een potje bewaart. Wanneer Iggy op een onbewaakt moment de potjes leegeet, gebeurt er een ramp: Iggy is plots enorm gegroeid, supersterk en kan als een vlieg aan het plafond plakken. Daniël moet een plan bedenken om Iggy weer normaal te krijgen voor zijn ouders iets merken.
Mijn superirritante broertje en ik is wederom een titel die voortborduurt op de …Lees verder
Daniël (ik-figuur) heeft het zwaar als zijn irritante en energieke broertje Iggy bij hem op de kamer komt slapen. Deze problemen vallen in het niet als Daniël bevriend raakt met zijn buurjongen Alistair. Iggy eet onderzoeksinsecten van Alistair waardoor zijn DNA muteert. Dan blijkt dat Alistair een buitenaards wezen is en genezing alleen op planeet Blaron kan plaatsvinden. Als ook nog Daniëls beste ex-vriend Charlie in een kubusvormig monster verandert is de chaos compleet. Door de zeer ruime interlinie lijkt het een verraderlijk eenvoudig verhaal. Maar het taalgebruik is pittig door veel meerlettergrepige en minder bekende woorden. Peuter Iggy bedient zich voortdurend van babytaal ‘masjowowosis’ - marshmallows), daardoor is het zeer geschikt als voorleesverhaal. Hoewel minder graphic novel-achtig dan de serie ‘Het leven van een loser’, zijn er gelijkenissen met deze reeks. Veel grappige, karikaturale zwart-witillustraties en stukjes verteld als stripverhaal. Een humoristisch verhaa…Lees verder

Mijn super irritante broertje en ik

Opgepast, Bram Boterberg uit ‘Het leven van een loser’, want hier komt Daniël Loomis. Samen met zijn broertje Iggy, zijn zusje Dottie en zijn nieuwe buurjongen Alistair beleeft hij de meest bizarre avonturen.
De tekst wordt afgewisseld met en bijzonder goed in beeld gebracht door knotsgekke zwart-wittekeningen van de hand van Mike Moran. Er is voldoende witspatie tussen de regels. Dit resulteert in pagina’s die rustig en niet te druk overkomen. Het verhaal zelf werd met vlotte pen geschreven. Het leest als een trein. De gebruikte woordenschat sluit goed aan bij de doelgroep. Hier en daar werd een iets moeilijker woord gebruikt maar laat dat net een uitdaging zijn.
‘Mijn super irritante broertje en ik’ is een perfect boek voor kinderen die beweren niet graag te lezen maar stiekem toch echt graag willen weten hoe dit verhaal afloopt. En net als met de boeken van Bram Boterberg hoop ik dat er nog veel boeken over Daniël en co volgen.