Boek
Nederlands

Door het vuur

Jenny Valentine (auteur), Jenny de Jonge (vertaler)
+1
Door het vuur
×
Door het vuur Door het vuur
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Iris (16) heeft twaalf jaar met haar moeder in Amerika gewoond. Doordat ze steeds branden sticht, moeten ze halsoverkop vertrekken. Terug in Engeland komt ze in contact met haar zieke vader, met wie ze al snel een nauwe band krijgt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Door het vuur
Auteur
Jenny Valentine
Vertaler
Jenny de Jonge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fire colour one
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2016
189 p.
ISBN
9789024570423 (paperback)

Besprekingen

De Engelse titel van het boek refereert aan het onvervalsbare schilderij van Yves Klein 'Fire Couleur One'. Het boek gaat over het tienermeisje Iris (ik-figuur), dat branden sticht uit frustraties over het leven met haar ongeïnteresseerde nuffige moeder Hannah en ijdele snobistische stiefvader. Beiden zijn vol van zichzelf, maar mislukt in de showbizz. Als het Hannah in Amerika (Hollywood) te heet onder de voeten wordt (door grote schulden en het gedrag van haar dochter), gaat ze hals over kop terug naar Engeland, naar haar zeer rijke echtgenoot Ernest, die ze twaalf jaar geleden heeft verlaten. Ernest ligt echter op sterven en Hannah aast onbeschaamd op de erfenis. Iris krijgt alsnog een band met haar zieke vader en hoort zijn kant van het verhaal. Hij blijkt veel gemeen te hebben met Iris’ beste vriend Thurston. Als Ernest sterft laat hij een bijzondere verrassing na voor de betrokkenen. Het verhaal gaat met name over het gedrag en de gevoelens van Iris. Prima beschreven observaties…Lees verder

Door het vuur

Iris is een jonge meid die het totaal niet kan vinden met haar moeder en ook niet met haar moeders vriend die bij hen woont. Eigenlijk kan ze het met niemand goed vinden, behalve met één jongen, Thurston. Hij is de enige die haar lijkt te begrijpen. Ze zoekt troost in vuur. Maar dan komt het bericht van haar vader dat hij op sterven ligt en hen nog wil zien voor hij dood gaat. Ze vertrekken, hoewel Iris totaal geen zin heeft in een vader die nooit iets van zich heeft laten horen. Maar is alles zoals zij denkt dat het is? Of heeft haar moeder het één en het ander verzwegen? Stap voor stap worden er geheimen uitgesproken en nieuwe gemaakt. Haar vader lijkt veel meer om haar te geven dat ze ooit heeft kunnen vermoeden en hij is vastberaden om Iris' moeder haar verdiende loon te geven.'Door het vuur' is een boek met verschillende thema's, zoals familie, de geheimen die elke familie heeft,  je niet aanvaard voelen bij de familie die je omringt en hier geen raad mee we…Lees verder

Over Jenny Valentine

Jenny Valentine (Cambridge, 1970) is een Britse schrijfster.

In 2007 publiceerde Valentine haar eerste en bekendste roman, Finding Violet Park. Zij won daarmee in 2007 de jaarlijkse Guardian Children's Fiction Prize, een bekende Britse eenmalige prijs die beoordeeld wordt door een jury van kinderschrijvers. Daarna heeft ze nog andere boeken geschreven voor jongvolwassenen zoals Gebroken Soep (Broken Soup) en Door het vuur (Fire Colour One).

Jenny woont al sinds 2008 in Glasbury met haar echtgenoot en hun twee kinderen. Samen hebben ze een natuurvoedingswinkel in het nabijgelegen Hay-on-Wye, in het oosten van Wales.