Strip
Nederlands
Een Nederlandse tekenaar die in de jaren negentig als docent aan de kunstacademie in Rwanda werkte toen daar de genocide losbarstte, keert na twintig jaar terug naar dat land.
Onderwerp
Rwanda ; 1990-
Titel
Abadaringi
Auteur
Jeroen Janssen 1963-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Oogachtend, 2016
[320] p. : ill.
ISBN
9789077549940 (hardback)

Besprekingen

Deze non-fictie grafische roman speelt zich af op het breukvlak van de twintigste en 21ste eeuw. De jonge tekenaar, Jeroen Janssen, is van 1990 tot 1994 als docent verbonden aan de kunstnijverheidschool in Nyundo, Rwanda, als daar een genocide losbarst. Tutsi's vermoorden Hutu's en omgekeerd. Twintig jaar na zijn overhaaste vlucht uit het verscheurde land volgt hij het spoor terug om in poëtisch proza, ondersteund door niets verhullende portretten van hen die met veel geluk het vege lijf hebben kunnen redden, klaarheid te krijgen in de dramatische racistische gebeurtenissen van de jaren negentig van de vorige eeuw. Het indringende relaas van Janssen is tegelijkertijd herinnering, portret van een verloren generatie, verslaglegging, ingrijpend verhaal en moderne geschiedenis. De titel van het boek, 'Abadaringi', verwijst naar hen, die aan de kunstacademie onderwijs hebben genoten. Het boek heeft een kloeke uitvoering: gebonden in halflinnen met een oblong formaat.

Over Jeroen Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door L. Janssen

Jeroen Janssen (Gent, 18 oktober 1963) is een Belgisch stripauteur.

Levensloop

Janssen studeerde vrije grafiek aan Sint-Lucas in Gent. Vervolgens was hij tussen 1990 en 1994 leraar in een kunstschool in Rwanda waar hij zijn eerste stripverhalen tekende. In 1997 debuteerde hij met Muzungu - Sluipend gif. Hiervoor won hij in 1998 een prijs op het stripfestival Stripdagen Haarlem.

Scenarist Pieter van Oudheusden was een van de juryleden op dat stripfestival. Vervolgens maakten Van Oudheusden en Janssen nog enkele one-shots. In 2013 maakte hij een graphic novel over het dorp Doel.

In 2018 won Janssen de Bronzen Adhemar.

Janssen is geen fulltime-tekenaar, maar is anno 2018 bibliotheekbediende. Daarvoor oefende hij diverse andere jobs uit.

Bibliografie