Boek
Nederlands

De bijbel : schatkamer van kunst en taal

Jo Claes (auteur), Kathy Vincke (medewerker)

De bijbel : schatkamer van kunst en taal

Navertelling van een aantal verhalen uit de bijbel.
Titel
De bijbel : schatkamer van kunst en taal / Jo Claes ; m.m.v. Kathy Vincke
Auteur
Jo Claes
Medewerker
Kathy Vincke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
254 p. : ill.
ISBN
90-6173-797-4

Besprekingen

De bijbel, waarin de geschiedenis van het joodse volk is verhaald, is een prachtig boek. Niet alleen omdat de morele betekenis, of je nu gelovig bent of niet, groot is, maar ook omdat het werk een bijzonder literaire en beeldrijke kracht heeft. Sommige verhalen zijn ronduit fantastisch en getuigen van grootste inspiratiekracht. Jammer genoeg raken de teksten bij het grote publiek minder en minder bekend. Ouderen zowel als jongeren dreigen de beeldrijke bijbelse taal te vergeten. Nochtans maakt zij een wezenlijk onderdeel uit van onze cultuur en zijn vele schitterende kunstwerken uit de Middeleeuwen en de moderne tijden zonder kennis van de bijbelse verhalen niet te interpreteren.

Jo Claes, medeauteur van de succesvolle boeken Sanctus en Sancti (over heiligen en hun legenden), is zich van die moeilijkheid bewust. Hij brengt in dit boek dan ook de voornaamste bijbelse verhalen chronologisch en in een toegankelijke taal voor het voetlicht. Bovendien combineert hij de…Lees verder
Een groot gedeelte van de bevolking is vervreemd van de inhoud van de Bijbel en weet er zo goed als niets meer van af. Toch is die kennis van groot belang, zowel om godsdienstige als om culturele redenen. Hoe vaak bevatten beeldende en literaire kunst niet referenties aan de Bijbel? Om die kennis op te frissen of aan te brengen heeft Claes een eenvoudige weergave van de belangrijke bijbelse verhalen geschreven. Reuze handig inderdaad als naslagwerk en zelfs al middel om de Bijbel te leren kennen. Reproducties van beeldende kunstwerken verfraaien de uitgave. Elk hoofdstukje wordt gevolgd door enige aan die stof ontleende uitdrukkingen. Detailkritiek is altijd mogelijk. Zo is de uitdrukking: 'Ga naar Jericho…' niet aan Joz. 6, maar aan 2 Sam. 10 ontleend. Waarom werd Saul verworpen en David niet? Een groot bezwaar is dat in deze tekst de kracht en pracht van de bijbelse literatuur volledig verloren gaan. Eveneens is het betreurenswaardig dat door de zogenaamde chronologische volgorde te…Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee (tot zijn pensionering in 2016). In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met magische elementen, een klassieke verhaallijn en een doordachte plot. Hij werd bekend met deze fantastische literatuur met Bijbelse en mythologische elementen.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed. Met Alfons Claes en Kathy Vincke schreef hij het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum over hagiografie en iconografie. Daarnaast publiceerde hij over de Bijbel, Griekse en Romeinse mythen..

In 2008 publiceerde Claes met De zaak …Lees verder op Wikipedia