Boek
Nederlands

Quarantaine : een liefdesverhaal

Jo Claes (auteur)

Quarantaine : een liefdesverhaal

In de reeks:
Een schrijver raakt hopeloos verliefd op een jonge kunstenares, maar er is nog een andere man in haar leven.
Onderwerp
Verloren geliefde
Titel
Quarantaine : een liefdesverhaal
Auteur
Jo Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
158 p.
ISBN
90-6306-438-1

Besprekingen

Jo Claes debuteerde in 1985 met de verhalenbundel De stenen toren. Met de regelmaat van een klok bleef hij daarna publiceren. Na de roman De val (1996), zijn zevende publicatie in boekvorm, leek het erop dat Claes definitief van het literaire toneel was verdwenen. Een toneel waarop hij zich als auteur van gelaagde en diepgravende psychologische romans misschien niet direct meer thuis voelde. Nu staat hij er opnieuw, met een roman waarvan de titel misschien symbolisch verwijst naar die periode van zwijgen: Quarantaine.

Over het afgesneden zijn

jo claes : quarantaine

Gevat binnen het kader van een soort dagboekverslag van tien dagen uit het leven van romanschrijver Jonas Gorter brengt Quarantaine het relaas van een driehoeksverhouding, waarin Lucia Winkler, een kunstenares, de centrale rol speelt. Gorter, die na de breuk met zijn vrouw Ingrid in een creatieve en psychologische impasse is gesukkeld, begint een stormacht…Lees verder
Schrijver/vertaler Jonas wordt hopeloos verliefd op een jonge kunstenares die een expositie in zijn stamcafé heeft. Zijn huwelijk is nog pas kort geleden vastgelopen, zijn dochtertje vraagt zijn aandacht en een nieuwe vrouw past feitelijk nog niet in zijn leven. Lucia blijkt bovendien een gecompliceerde vrouw die ook nog van een ander houdt. De periode van het ontstaan van de liefde en de uitkomst van het proces waarbij de geliefde Lucia tussen haar twee aanbidders moet kiezen, wordt in romanvorm in tien (schrijvers)dagen samengevat. Voornamelijk door het gebruik van dit procédé én door het veelvuldig verwijzen naar en citeren van bekende boeken, films en andere bestaande cultuuruitingen onderscheidt Jo Claes zich van andere familieromanschrijvers. Door het tegelijk hanteren van een eenvoudige stijl komt dit qua onderwerp en uitwerking niet onaardige verhaal gekunsteld over. Dit maakt 'Quarantaine' dan ook nog niet tot een literaire roman, zoals de uitgever het qua uitvoering (o.a. k…Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee (tot zijn pensionering in 2016). In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met magische elementen, een klassieke verhaallijn en een doordachte plot. Hij werd bekend met deze fantastische literatuur met Bijbelse en mythologische elementen.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed. Met Alfons Claes en Kathy Vincke schreef hij het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum over hagiografie en iconografie. Daarnaast publiceerde hij over de Bijbel, Griekse en Romeinse mythen..

In 2008 publiceerde Claes met De zaak …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek