Dvd
Frans
Als de manipulerende, inwonende adoptiefvader van haar man haar hele leven bepaalt, glijdt Murielle langzaam maar zeker in een psychose.
Onderwerp
Gezin, Kindermoorden
Titel
A perdre la raison
Regisseur
Joachim Lafosse
Acteur
Tahar Rahim Niels Arestrup Émilie Dequenne
Taal
Frans
Uitgever
O'Brother, [2013]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
173 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5414939293719
mooov

Besprekingen

Belgisch psychologisch drama uit 2012 van Joachim Lafosse (Nue propriété; Folie privée), met Niels Arestrup, Tahar Rahim, Emilie Dequenne e.a. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een jonge vrouw, Murielle, wordt verliefd op een Marokkaanse jongen, ze trouwen en krijgen vijf kinderen. De adoptief vader van de man, een arts, komt bij hun inwonen en ziet kans het hele gezin te manipuleren. De vrouw glijdt langzaam maar zeker af naar een zware depressie en psychose. Henny Wouters (Cinemagazine,i) geeft 3 1/2 ster (van 5): '(...) Joachim Lafosse probeert het onbegrijpelijke inzichtelijk te maken, niet door te verklaren maar door te laten zien. Hij slaagt daar volledig in.' Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Psychogram van een in haar moederschap, echtgenoterol en woonsituatie verstikkende jonge vrouw. (...) De welgestelde huisarts bepaalt gaandeweg Murielles leven, dat haar langzaam insluit. Door Lafosses sobere mise-en-scène en de virtuoos vloeiende montage van Sophie Vercruysse glijdt de …Lees verder

Over Joachim Lafosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Joachim Lafosse (Ukkel, 18 januari 1975) is een Belgisch filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

Joachim Lafosse werd in 1975 geboren in Ukkel en volgde van 1997 tot 2001 studies regie aan het Institut des arts de diffusion in Louvain-la-Neuve. Zijn afstudeerfilm Tribu won diverse prijzen waaronder die van beste korte film op het festival van Namen in 2001. Zijn tweede langspeelfilm Ça rend heureux won de Grand Prix op het Festival Premiers Plans d'Angers in 2007. Zijn film À perdre la raison uit 2012 kreeg vier Magrittes du cinéma, (onder andere beste regie en beste film) en een nominatie voor de César voor beste buitenlandse film.

Filmografie

  • Égoïste Nature (kortfilm, 2000)
  • Tribu (kortfilm, 2001)
  • Scarface (documentaire, 2001)
  • Folie privée (2004)
  • Ça rend heureuxLees verder op Wikipedia