Boek
Nederlands

Universus : sculpturen 1999-2021

Johan Tahon (auteur), Arie Hartog (auteur), Jelle Van Riet (auteur)

'De kracht van Johan Tahon ligt in zijn koppige houding waarbij hij de sporen wil blijven laten zien van het gevecht dat vaak alleen - en altijd alleen ten volle - in het atelier van de kunstenaar zichtbaar en tastbaar is.' Dixit Jan Hoet, die kunstenaar Johan Tahon destijds ontdekte.

Meer dan dertig jaar later is er nu Universus, het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in

Onderwerp
Tahon, Johan
Titel
Universus : sculpturen 1999-2021
Auteur
Johan Tahon Arie Hartog Jelle Van Riet
Fotograaf
Gert Jan Van Rooij
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
207 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de retrospectieve tentoonstelling Universus - sculpturen 1999-2021 te Oudenaarde (MOU museum) van 24 april tot 30 september 2021
ISBN
9789401477079 (hardback)

Over Johan Tahon

Johan Tahon (Menen, 1965) is een Belgisch beeldend kunstenaar. Hij werkt in Munkzwalm en heeft eveneens een atelier in Istanboel, Turkije.

Biografie

Tahon, de zoon van een schooldirecteur, studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Na een aantal jaren te hebben gewerkt in bittere armoede en zonder enige erkenning van zijn kunstenaarschap werd Tahon in 1995 ontdekt door Jan Hoet, de toenmalige directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst te Gent (het huidige S.M.A.K.). Hoet nodigde hem uit deel te nemen aan de tentoonstelling De Rode Poort (1996) in zijn museum.

Na deze doorbraak volgden de uitnodigingen om deel te nemen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland elkaar snel op en werden verschillende van zijn sculpturen aangekocht door musea zoals het S.M.A.K. (Gent), het M HKA (Antwerpen), het PMMK (Oostende), IKOB, Museum für Zeitgenőssische Kunst (Eupen), het Stedeli…Lees verder op Wikipedia