Boek
Nederlands

De cycloop

Johan Vandevelde (auteur)
+1
De cycloop
×
De cycloop De cycloop

De cycloop

Johan Vandevelde (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na de nucleaire winter als gevolg van een kernoorlog in de 21e eeuw proberen een jongen en zijn moeder te overleven in een wereld waarin water schaars is geworden. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Extra onderwerp
kernrampen, overleven
Titel
De cycloop
Auteur
Johan Vandevelde
Taal
Nederlands
Editie
Nieuwe, volledig herwerkte uitg.
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008 | Andere uitgaves
298 p.
ISBN
9789059324459 (hardback)

Besprekingen

Boran (11) reist met zijn moeder door het desolate landschap (gevolg van een wereldwijde kernoorlog 'Het Licht' honderd jaar eerder), steeds op zoek naar water. Nadat Borans moeder gevangen is genomen door de bende van De Cycloop, moet hij met behulp van zijn nieuwe vriend Mattia zien te overleven, water vinden en zijn moeder bevrijden. Heruitgave van een boek dat in 2005 bekroond is door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Het boek is herschreven om het beter aan te laten sluiten bij de twee vervolgdelen: 'De Nieuwe veroveraars'* en 'Kinderen van de adelaar'**. Het boek is in goed Nederlands geschreven door de Vlaamse auteur (1973) die ook scenarioschrijver is. De technische leesbaarheid is afgestemd op jongeren. De zinnen zijn middellang met veel bijvoeglijk naamwoorden en veel dialogen. Buiten het omslag met Boran met een geheimzinnig lichtgevend plantje zijn er geen illustraties. Het sciencefictionverhaal is spannend en meeslepend geschreven en kan zo verfilmd worden. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Johan Vandevelde

Johan Vandevelde (Brussel, 3 augustus 1973) is een Vlaams jeugdauteur en scenarist.

Levensloop

Vandevelde volgde de opleiding Audiovisuele Kunsten aan de filmschool RITS. In 1998 werd hij door een van zijn docenten aanbevolen voor een schrijfproef bij de Multimedia Group, waar op dat moment de laatste afleveringen van de serie Windkracht 10 werden ingeblikt. Johan Vandevelde werkte mee aan de strips gebaseerd op deze bekende televisiereeks en maakte deel uit van het oorspronkelijke creatieve team achter de televisiereeks Flikken.

In 2000 debuteerde Johan Vandevelde met het jeugdboek De tijdspoort, gebaseerd op een eerder geschreven scenario dat nooit gepubliceerd werd, en mocht hiervoor twee jaar later de eerste prijs van de Limburgse Kinder- en Jeugdjury in ontvangst nemen. In 2005 deed hij dit nog eens over met Na het Licht, deze keer bij de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Ook zijn derd…Lees verder op Wikipedia