Boek
Nederlands

Stad der vallende engelen

John Berendt (auteur)
+1
Stad der vallende engelen
×
Stad der vallende engelen Stad der vallende engelen

Stad der vallende engelen

Genre:
Bij zijn onderzoek naar de brand in het historische operagebouw van Venetie͏̈ stuit de auteur/journalist op interessante informatie uit heden en verleden waarin kleurrijke personen een belangrijke rol spelen.
Onderwerp
Venetië
Titel
Stad der vallende engelen
Auteur
John Berendt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The city of falling angels : a Venice story
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2005
412 p.
ISBN
90-229-8932-1

Besprekingen

De Amerikaan John Berendt heeft naam gemaakt als 'non-fictie romanschrijver'. Niet dat hij al veel geschreven heeft; het succes (inclusief de verfilming met Kevin Spacey) van zijn debuut Middernacht in de tuin van goed en kwaad (1994 -- genomineerd voor de Pulitzer Prize), maakte dat Berendt lang gezocht heeft naar een nieuw en boeiend project om zijn tanden in te zetten. Om niet in herhaling te vallen keerde hij het Savannah (Georgia) van zijn eersteling de rug toe en zocht zijn heil in Venetië. Berendt schrijft traag en doet veel aan research: "Voor dit boek moest ik Italiaans leren, moest ik mij verdiepen in de geschiedenis van de stad, moest ik mensen leren kennen die mij hun verhaal wilden vertellen. Dat vraagt veel tijd." Zo'n elf jaar na zijn debuut verscheen zijn lang verwachte tweede boek, The city of falling angels (vert. Stad der vallende engelen). Daarin gebruikt Berendt de verwoesting in 1996 van het beroemde operahuis La Fenice, en de door corruptie …Lees verder
Op 29 januari 1996 valt het beroemde Fenice-operahuis in Venetië ten prooi aan vlammen. Dit gebouw, waarin vijf opera's van Verdi in première gingen, wordt volledig verwoest. Berendt arriveert enkele dagen na de brand in Venetië. Hij ontmoet tal van Venetianen en komt in tal van historische gebouwen. De brand in het Fenice-operahuis loopt als een rode draad door de gebeurtenissen heen. Volgens de schrijver is er niets verzonnen en bestaan alle personen uit het boek echt. Het is een bonte stoet van personen met oud en nieuw geld, ambachtslieden en kunstenaars. Ook het verleden speelt een belangrijke rol: posthuum spelen ook Ezra Pound, Peggy Guggenheim en Henry James mee. Goed geschreven, geeft een veelzijdig beeld van het leven in de historische stad, maar blijft kaleidoscopisch, zonder veel diepgang en een duidelijke verhaallijn. Ruime druk.