Boek
Nederlands

Waarom naar dieren kijken

John Berger (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
In de reeks:
Genre:
Filosofische essays over de houding van de mens ten opzichte van het dier.
Onderwerp
Dieren, Mens en dier
Titel
Waarom naar dieren kijken
Auteur
John Berger
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Why look at animals?
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Cossee, 2021 | Andere uitgaves
95 pagina's
ISBN
9789059369627 (paperback)

Besprekingen

De meeste van de zeven filosofische essays (gegroepeerd rond die waar de titel aan ontleend is) zijn uit de 20e eeuw (vanaf 1971). De auteur schetst de houding van de mens ten opzichte van het dier. Het zijn echte essays: ze bevatten wijsgerige, cultuurfilosofische, esthetische, ethische en maatschappelijke kwesties. Dat lijkt een overdreven opsomming, maar is het niet. In de zeer doorwrocht opgeschreven tekst zijn deze elementen aanwezig. Dat maakt het niet voor iedereen gemakkelijk leesbaar. Er zijn veel lastige vaktermen. Maar wie bijvoorbeeld de volgende zin begrijpt, kan al lezende veel waardevolle gedachten tegemoet zien: 'Het andere transcendente gezicht van de kunst werpt de vraag op naar het ontologisch recht van de mens'. Concluderend: wie de hersenen aan het werk wil zetten, vind een klein ogende uitgave met een waardevolle inhoud.

Over John Berger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

John Peter Berger (Londen, 5 november 1926 – Parijs, 2 januari 2017) was een Engelse schilder, kunstcriticus en schrijver. Door zijn televisieserie Ways of seeing was hij medebepalend voor de manier waarop een hele generatie naar kunst keek. Ook zijn boeken inspireerden tot een andere blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn werk is het gevoel van ontheemd zijn. De ouderdom stemde hem niet milder; zijn denkbeelden, als rechtgeaard marxist, werden steeds radicaler.

Leven en werk

John Berger groeide op in Londen. Zijn vader, Joseph, was de zoon van immigranten uit Triëst, en hij vocht vier jaar lang, als infanterie-officier, aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg daarvoor de Order van het Britse Rijk. Hoewel hij zich vriendelijk en joviaal tegenover zijn zoon betoonde, voelde John de psychische pijn die hij aan de oorlog had overgehouden.

Zijn moeder kwam uit Birmingham en stree…Lees verder op Wikipedia

Suggesties