Boek
Nederlands

De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket

John Boyne (auteur), Oliver Jeffers (illustrator), Elinor Fuchs (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket
Auteur
John Boyne
Illustrator
Oliver Jeffers
Vertaler
Elinor Fuchs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The terrible thing that happened to Barnaby Brocket
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2013
234 p. : ill.
ISBN
9789022564547 (hardback)

Besprekingen

Waar zou John Boyne (1971) in de literaire hiërarchie staan zonder het succes van De jongen in de gestreepte pyjama (2006)? Zou zijn naam dan net zo bekend zijn als nu? Of zou hij meer de status van een ploeterende schrijver in de marge hebben? Feit is dat Boyne zowel voor als na zijn verfilmde bestseller over de gruwelijkheden van de Holocaust (waarvan wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren zijn verkocht) geen enkel boek heeft geschreven dat internationaal net zo lovend is ontvangen door het publiek en de critici als De jongen in de gestreepte pyjama, zijn allegorische verhaal voor jong en oud dat wordt verteld vanuit het oorspronkelijke gekozen perspectief van een negenjarig zoontje van een nazi-officier die het bevel voert over de concentratiekampen in Auschwitz.
Dat is ontzettend jammer, want vertelkunst kan de Ierse auteur, die zowel voor een volwassen als jeugdig publiek schrijft, beslist niet worden ontzegd. Zijn plots zijn vaak spannend en avontuurlijk. …Lees verder
Vanaf zijn geboorte is Barnaby een kind dat de wetten van de zwaartekracht tart en rondzweeft. Zijn ouders, die zo normaal en onopvallend mogelijk willen leven, zijn de wanhoop nabij als blijkt dat Barnaby steeds de aandacht trekt en niet verandert. Wanneer Barnaby acht jaar is, laten ze hem ontsnappen in de lucht. Hij wordt opgenomen door twee dames in een luchtballon die hem naar Brazilië brengen. Barnaby maakt daarna een wereldreis – via New York, Canada, Ierland en zelfs een ruimtecapsule – terug naar Sydney, waar hij geboren is. Hij ontmoet allerlei mensen, die op hun eigen manier anders zijn en veelal door hun ouders in de steek zijn gelaten. Meestal zijn het behulpzame, getalenteerde mensen die trots zijn op hun eigenheid. Zo leert de dappere Barnaby zijn anders-zijn aanvaarden en appreciëren. Deze boodschap wordt geregeld expliciet verbeeld in taal en illustraties. Het verhaal is grappig, met ongewone personages en een grillig verhaalverloop. Dit is een fantasierijk en avontuu…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

Biografie

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty,…Lees verder op Wikipedia

Suggesties